Cadoul inspirat, un business ce infloreste de Craciun

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 00:00
3596 citiri
Cadoul inspirat, un business ce infloreste de Craciun

Tibi Breazu este un tanar antreprenor care s-a lasat inspirat de succesul Smartbox la nivel european, companie care acum este prezenta in 18 tari si are o cifra de afaceri de 450 milioane de euro.

El a lansat o afacere online pentru romanii care nu au idee ce cadou sa ofere de sarbatori sau la aniversari. "In luna Decembrie facem aproximativ 50% din volumul de vanzari din intregul an", spune acesta.

Desi a intrat pe piata abia la jumatatea lui 2012, Originalo va depasi o cifra de afaceri de 50.000 de euro la sfarsitul lui 2013, estimeaza omul de afaceri. Investitia initiala a fost de 100.000 de euro, dar Tibi Breazu este convins ca in 2014 va ajunge la break-even.

Recunoaste ca nu are inspiratie, cand vine vorba sa aleaga cadouri, si tocmai faptul ca nu este singurul in aceasta situatie il ajuta in cresterea afacerii sale.

Cele mai mari solicitari pentru acest Craciun le-a primit din partea corporatiilor, iar acum sta linistit: "Intotdeauna perioada Sarbatorilor este dedicata familiei. In plus, volumele mari au venit luna aceasta de la companii si majoritatea au fost deja livrate", spune acesta, intr-un interviu acordat Business24.

V-ati inspirat in crearea afacerii dumneavoastra dupa povestea si succesul Smartbox in Europa. Cand ati intrat pe piata din Romania? Aveati pe atunci concurenta? Cum v-ati dat seama de potentialul unei astfel de afaceri in Romania?

Am lansat www.originalo.ro in iunie 2012. Aveam un singur concurent, acum sunt doi, dar in acest business care deocamdata este de nisa in Romania, concurenta este o binefacere, ajuta la dezvoltarea unei piete cu un foarte mare potential.

In Europa de Vest, pachetele cadou ce ofera experiente de petrecere a timpului liber au devenit un produs generic, 30-40% din cadourile care se fac cu ocazia aniversarilor, de Sarbatori traditionale sau cadouri de cununie, s.a.m.d sunt astfel de pachete.

Companiile le folosesc extensiv de cativa ani, de asemenea, ca si "incentive" (stimulent n.red) pentru angajati sau cadouri deosebit de elegante pentru partenerii de afaceri. Este o piata de cateva miliarde de euro pe an, nu mai este de mult o nisa.

De ce "cadouri-experienta"? Sunteti si dumneavoastra pasionat de astfel de experiente inedite sau, pur si simplu, a fost o decizie de business atent calculata?

Recunosc, cand vine vorba de facut cadouri sunt o persoana complet lipsita de inspiratie...

In acelasi timp, mi se pare extraordinar sa poti sa oferi un cadou extrem de flexibil prin care cel care il primeste sa aiba posibilitatea sa aleaga cand, cum si cu cine sa il traiasca.

Chiar nu ai cum sa dai gres cu un astfel de cadou. Sunt convins si de faptul ca acest produs va avea un mare succes si la noi, intrebarea este cand, cat de repede vor intelege consumatorii cat de simplu este acest produs, si cat de usor scapi foarte elegant de grija unui cadou in acest mod.

In Romania, piata de retail online a crescut cu 141% in perioada Ianuarie-Iulie 2013 fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata cadourilor achizitionate online crescand cu 83% (sursa PayU). S-a simtit aceasta crestere si in cifrele afacerii dumneavoastra?

Am depasit cu mult aceasta crestere, dar este si normal, avand in vedere ca 2012 a fost primul an.

Ati estimat ca veti ajunge la break-even in 2014. Cat ati investit in aceasta afacere?

Am investit putin peste 100.000 de euro si da, intr-adevar, estimam ca in cursul anului viitor sa ajungem la break-even, ceea ce nu inseamna totusi ca ne vom recupera investitia, din contra, vom continua sa investim.

Ati estimat, de asemenea, un turnover de 50.000 euro pana la sfarsitul lui 2013. Ne apropiem de sfarsitul anului, se adevereste aceasta estimare?

Avand in vedere ca luna Decembrie este cea mai importanta pentru noi si ca ea a inceput foarte bine, sper sa depasim aceasta cifra.

Ati declarat ca succesul cel mai mare il au in Romania pachetele Spa si Sport. Ati studiat si situatia din Europa de Vest? Avem, ca romani, aceleasi preferinte ca si restul europenilor sau suntem diferiti?

Avem exact aceleasi preferinte, cu observatia ca la noi inca nu se ofera atat de multe weekend-uri in natura.

Judecand dupa alegerile clientilor dumneavoastra, putem spune cum se relaxeaza romanii?

Inca se pune accent prea mult pe uitatul la TV sau pe jocuri pe calculator, dar acum avem, slava Domnului, si varianta de a face cadou o iesire in natura si jocuri sau experiente in aer liber.

Prin pachetele noastre de Sejur sau de Sport&Aventura oferim aceste alternative in toata tara. Suntem o alternativa inedita de a face o bucurie celor dragi, oferindu-le si sansa de a descoperi Romania, iar serviciile pe care le gasim la noi in tara acum concureaza perfect cu cele din Vest.

Dumneavoastra cum alegeti sa va relaxati?

Prefer sa imi petrec timpul liber in familie si alaturi de prietenii apropiati, iar cand am posibilitatea sa incerc o experienta noua sunt extrem de incantat.

Urmeaza perioada Sarbatorilor, cum vedeti aceasta perioada? Veti avea timp pentru familie si cei dragi, sau estimati ca veti avea o perioada plina?

Intotdeauna perioada Sarbatorilor este dedicata familiei. In plus, volumele mari au venit luna aceasta de la companii si majoritatea au fost deja livrate.

Ce vanzari estimati cu aceasta ocazie?

In luna Decembrie facem aproximativ 50% din volumul de vanzari din intregul an. Pentru noi este perioada de varf. Iar pana pe 25 decembrie, le-am pregatit clientilor nostri o oferta speciala: cei care comanda trei pachete vor primi inca un pachet, gratuit, sa se bucure de experientele Originalo.

Ce asteptari aveti de la 2014?

Cu siguranta 2014 va fi un an de crestere pentru noi. Conceptul Originalo a devenit din ce in ce mai cunoscut, iar romanii au inceput sa inteleaga frumusetea ideii de a oferi un cadou experienta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#idei cadou craciun, #cadour experienta, #povestea Originalo, #Tibi Breazu Originalo , #Mici afaceri