Cine nu s-a grabit sa investeasca in Romania se poate felicita (analisti)

Luni, 09 Iulie 2012, ora 13:16
3822 citiri
Cine nu s-a grabit sa investeasca in Romania se poate felicita (analisti)

Evenimentele din ultima saptamana au bulversat economia si cursul de schimb. Economistii sustin ca 2012 va fi un an de recorduri negative la capitolul investitii straine, iar cei care aveau sa gand sa inveseasca in Romania, dar nu s-au grabit, se pot felicita.

In mod traditional, in Romania, economicul a depins intodeauna foarte mult de politic, iar intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana nu a schimbat regulile jocului.

Saptamana trecuta scena politica a fost un adevarat vulcan, in care taberele s-au luptat, cu arme legale sau nu, pentru suprematia puterii. Daca in politica, cel putin una dintre grupari va iesi invingatoare, marii perdanti sunt economia romaneasca si mediul de afaceri, ce asteapta minunea care va linisti apele in politica romaneasca.

Mediul de business este afectat prin cresterea foarte mare a nivelului de incertitudine, iar miscarile de amploare si neasteptate ale cursului fac ca toate planurile de afaceri sa fie puse sub semnul intrebarii, sustine analistul economic Aurelian Dochia.

Investitiile - sub semnul intrebarii

Practic, din cauza evolutiei cursului, multe companii prezente in Romania nu mai stiu daca bugetul de venituri si cheltuieli, construit acum cateva luni, mai ramane valabil sau nu pana la sfaristul anului. Evident ca, pentru multi, asta inseamna diferenta intre profit si pierdere.

"In loc sa termine anul pe pofit sau macar in echilibru, intreprinzatorul se trezeste ca termina anul in pierdere. Reactia normala a mediului de afaceri in aceste conditii este de a-si amana absolut toate proiectele de investitii, pentru ca daca nu stii ce se va intampla pana la sfaristul anului, nu te arunci cu capul inainte", sustine Aurelian Dochia.

Este bine de cei prinsi cu lichiditate crescuta de catre aceste evenimente, fiindca ar putea sa beneficieze de oportunitatile care apar in astfel de momente economice dificile. Multe companii recurg la vanzarea activelor din cauza ca nu-si mai pot desfasura activitatea, insa astea este partea pozitiva a unor astfel de evenimente, mult mai mica in comparatie cu implicatiile negative, sustine analistul economic.

Cine n-a investit inca, se poate felicita

Aurelian Dochia crede ca investitorii care nu sunt prezenti pe piata din Romania se pot felicita ca inca nu au ajuns aici, ca sa fie confruntati cu toate problemele si incertitudinile existente in aceste momente.

Este evident ca, daca unii dintre investitori priveau cu interes mediul de business romanesc, acum s-au razgandit si au amanat orice plan de investitii pe care il aveau. Totusi, ceea ce este mai grav, sustine Dochia, amanarile se vor intinde pe o perioada mai lunga de timp, fiindca apele nu se vor potoli odata cu terminarea crizei politice.

Capitalul de incredere, care si asa era destul de redus, este puternic erodat si nu poate fi recastigat foarte multe luni de zile de acum incolo. Aurelian Dochia este ferm convins ca 2012 va fi un an al recordurilor negative in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine in Romania, si, oricum, nici prima parte a anului nu a stat prea bine din acest punct de vedere.

Exportatorii, avantajati pana la un anumit punct

Teoretic, mediul de afaceri romanesc, mai ales cel cu vocatie pe export, ar trebui sa fie multumit, pentru ca devalorizarea leului faciliteaza exporturile, sustine economistul Mircea Cosea. Insa, nici exportatorii nu sunt chiar asa fericiti, pentru ca foarte multe produse finite ce pleaca la export, depind de materie prima de import, deci diferenta de curs valutar amana orice castig.

Un alt efect negativ pentru exportator este ca, oricum, devalorizarea leului ii face afacerea profitabila, iar el nu va investi in eficientizarea business-ului care sa duca la ridicarea nivelului de competitivitate, care, pana la urma inseamna vanzari mai mari, sustine economistul.

Exportul se bazeaza prea mult pe cursul de schimb

"Exportul devine mai eficient prin elementul cost, adica rata de schimb, deci, nu mai este atat de necesar pentru investitor sa faca eforturi de retehnologizare si modernizare, pentru ca produsul sa devina mai competitiv", sustine Cosea.

In mod cert investitorii care nu s-au grabit sa vina cu banii in Romania pot sa se felicite pentru aceasta decizie, este de parere economistul, care sustine ca tara noastra a intrat intr-o perioada de amanare a investitiilor straine, pentru ca orice om de afaceri si orice fond de investitii asteapta sa se clarifice doua elemente: sistemul legislativ si stabilitatea politica.

Deocamdata stabilitatea politica este in discutie, nu neaparat din cauza suspendarii presedintelui, ci pentru ca Guvernul Ponta nu are niciun punct de vedere, iar strainii asta vor sa vada: implicarea guvernului in economie si mai putin in politica. Mircea Cosea este ferm convins ca, abia la jumatatea anului viitor investitorii staini vor redecoperi apetitul investitional pentru tara noastra.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#mediul de afaceri romanesc, #mediul investitional, #criza politica, #criza zona euro, #investitii Romania 2012 , #Investitii profitabile