Berlinul isi sporeste atractivitatea pe piata imobiliara

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:01
2687 citiri
Berlinul isi sporeste atractivitatea pe piata imobiliara

Cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori, in continua crestere, Berlin a devenit un oras atragator pentru investitorii imobiliari.

Piata imobiliara din Berlin ofera oportunitati de business investitorilor care doresc sa inchirieze imobile, o afacere sigura, potrivit expertilor din cadrul Cluttons Resorts, unul din cei mai importanti dezvoltatori din Berlin, scrie The Independent.

Piata chiriilor din Berlin este puternic dezvoltata, dovada fiind faptul ca doar 16% din berlinezi sunt proprietarii locuintelor in care traiesc, comparativ cu 45% la nivelul intregii tari sau comparativ cu Anglia, unde 70% dintre englezi sunt proprietarii locuintelor.

Proprietarii de locuinte din Germania, obtin un randament mediu de inchiriere de 6-7%, ceea ce inseamna ca in 15 ani investitia initiala este acoperita, potrivit celui mai mare agent imobiliar din Germania, Engel & Volkers.

Proprietatile din Berlin sunt atractive pentru cumparatori, indicand ca un numar mare de investitori straini, in special chinezi si englezi, vor sa cumpere locuinte in oras.

Berlin are un ritm de constructie de 5.000 de locuinte pe an, care nu este suficient pentru a acoperi nevoile pietei, fapt ce determina o presiune asupra preturilor chiriei.

Preturile din Berlin sunt mult mai mici decat cele din Londra si Paris, chiar in cele mai bune zone ale orasului. Acestea sunt calculate pe metru patrat, ceea ce face comparatiile dificil de realizat, insa chiar si in centru, preturile sar rar de 7.000-8.000 euro pe metrul patrat.

Practic, un apartament nou in cea mai buna zona a orasului, cu un dormitor sau cu doua dormitoare, poate fi cumparat la un pret ce variaza intre 300.000-450.000 de euro.

Apartamentele mai vechi, in zone bune ale orasului, costa in jur de 2.000-4.000 de euro metrul patrat, un pret mult sub cele practicate in Kensington, Chelsea sau Champs-Elysees.

Proiecte imobiliare dezvoltate in Berlin

Piata imobiliara din Berlin a inregistrat o crestere anuala a preturilor de pana la 7%, in timp ce in zona centrala, Mitte, preturile au crescut chiar cu 14%.

In aceasta zona exclusivista a Berlinului, Mitte, se afla in desfasurare constructia Yoo Berlin, un ansamblu rezidential. Cladirea va avea 10 etaje si 87 de apartamente cu unul, doua, trei si patru dormitoare. Interioarele au fost gandite de designerul francez Philippe Starck. Cladirea va fi gata in 2013.

Pretul apartamentelor din acest ansamblu rezidential va incepe de la 388.000 euro si va ajunge pana la trei milioane euro, pentru cele care vor avea vedere asupra orasului.

Un alt proiect de dezvoltare imobiliara este Charleston, la cinci minute de Brandenburg Gate. Acesta a fost inspirat de blocurile inalte din New York, iar apartamentele beneficiaza de facilitatile unui hotel de lux: servicii de receptie non-stop, bazin de inot, jacuzzi, sauna, solar si club de fitnes. Apartamentele variaza ca marime intre 130 mp si 319 mp si costa intre 600.000 de euro si 2,19 milioane de euro.

Semnele de intrebare in privinta reusitei investitiilor in Berlin

Exista si dezavantaje la achizitionarea unui imobil sau a unui apartament in Germania.

Astfel, taxele de cumparare sunt mai mari decat in Marea Britanie, ajungand la circa 10-12% din pretul de cumparare.

In plus, chiriasii beneficiaza de anumite drepturi in Berlin, unul din ele prevazand ca acestia pot ramane atata timp cat au un acord cu autoritatile.

Pe de alta parte, exista modalitati de a evita legile referitoare la chiriasi, potrivit lui Tim Bogen, specialist in proprietati, in cadrul Berlin Capital Investments. Acesta recomanda ca in cazul achizitiei unei proprietati in centrul Berlinului, scopul final al locuintei sa fie inchirierea catre o companie.

Cheia pentru investitori este daca Berlin va fi sau nu un oras esalon pentru Europa, iar sansele ca Berlin sa creasca pe piata imobiliara sunt mai mari ca niciodata.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Berlin piata imobiliara, #Berlin investitii, #investitii imobiliare Europa , #Investitii profitabile