Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

(P)

Cat de importante sunt serviciile contabile pentru IMM-uri?

Cat de importante sunt serviciile contabile pentru IMM-uri?

De ce antreprenorii trebuie sa apeleze la servicii contabile si de ce au nevoie de abilitati economice? Sa fie oare atat de importante pentru IMM-uri? Cat de importanta este contabilitatea?

Lansarea oricarei afaceri este conditionata de intelegerea si punerea in aplicare a unor competente si functii. O parte dintre ele se refera la contabilitate, perceputa de multe ori drept o activitate enervanta si complicata. Si totusi, destul de multi manageri, in special de IMM-uri, neglijeaza tot ce are legatura cu serviciile contabile.

Numeroase intreprinderi mici si mijlocii au luat nastere dintr-o pasiune sau un hobby, fara ca administratorii sa aiba neaparat cunostinte contabile sau o minima experienta.

La inceput de drum este de inteles de ce acestia ajung sa se simta coplesiti de sarcinile deloc usoare ori de stivele de documente. Evident, asemenea dificultati pot fi evitate cu ajutorul specialistilor in servicii contabile.

Insa asa e omul... Pentru a-si umple mai rapid buzunarele, incearca sa restranga cheltuielile "extra". Alegere inteleapta... dar nu si cand are drept consecinte asumarea unor riscuri inutile, precum sanctiunile din partea organelor fiscale.

Desi acopera doar o parte din activitatea de management, contabilitatea reprezinta elementul ce permite lansarea si cresterea afacerilor. Daca intentia intreprinzatorului este sa devina productiv fara sa incalce normele legale, trebuie sa-si reevalueze conceptele vis-a-vis de aceasta ramura economica si s-o ia in serios.

De multe ori interpretate ca o pierdere de timp si de bani, ansamblul operatiunilor contabile se transforma intr-un instrument capabil sa faca afacerile sa infloreasca. Dar la fel de bine, poate deveni si un factor in masura sa reduca la tacere pana si cel mai rentabil business.

De ce nu trebuie sa renuntam la serviciile contabile?

Capacitatea de a analiza situatiile financiare intr-o societate, prin prisma volumului de vanzari, investitii si achizitii, de costuri fixe si variabile, poate fi privita ca un tip de arta. Insa nu toti "aspirantii" se pot mandri cu aptitudini in acest sens.

In afaceri, contabilitatea se poate compara cu un limbaj. Pentru ca are rolul sa faciliteze interpretarea operatiunilor financiare si economice. De asemeni, se face responsabila de intocmirea si organizarea documentelor, fara de care luarea deciziilor favorabile (evidenta conturilor, analiza costurilor sau a bugetului) ar fi irealizabila.

  • a. Faciliteaza evidenta conturilor

Fara aceasta "specializare", ne-ar fi imposibil sa tinem o evidenta precisa a tuturor conturilor contabile. Misiunea este obligatorie in orice colt de lume, indiferent de amploarea afacerii sau de obiectul activitatii, iar neglijarea ar atrage o serie de sanctiuni fiscale.

Spre exemplu, daca suntem nevoiti sa masuram rezultatele propriilor afaceri, trebuie sa luam in calcul date precise. Toate aceste date economice si financiare vor fi apoi analizate de cineva expert in servicii contabile. Doar in baza cifrelor obtinute, vom reusi sa intocmim niste previziuni exacte, care ne permit sa ne extindem sau sa punem lacatul pe firma.

  • b. Examineaza costurile de productie

Tot contabilitatea serveste ca "intermediar" in analizarea costurilor de productie, costurile cu manopera, cu resursele, costurile capitalului, etc. Pe timpuri de criza, gestionarea exacta a costurilor de productie se transforma in unica "arma" care va decide daca ne apropiem de faliment, daca ne mentinem pe linia de plutire ori daca inregistram profit.

  • c. Permite estimarea bugetului

Nu in ultimul rand, contabilitatea este cea mai sigura metoda care ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Aceasta functie apare bine evidentiata in special in vremurile "tulburi", cand intreprinderile, cu greu mai fac fata platilor aferente desfasurarii activitatii (furnizori, salariati, etc.) si se vad nevoite sa-si diminueze activitatea sau chiar sa-si inchida portile.

Pentru o intelegere mai amanuntita, va puteti adresa echipei de profesionisti de la Biroul Contabil, o firma de contabilitate Bucuresti, in masura sa va indrume in luarea unor decizii benefice pentru propriul buzunar si totodata sa va fereasca de riscuri.

Despre Biroul contabil

Oferim servicii complete de contabilitate si intocmirea situatiilor financiare pentru toate tipurile de societati comerciale. O evidenta corecta si completa a tuturor documentelor contabile asigura o imagine fidela a afacerii si permite luarea celor mai bune decizii de management.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2861 ori