Florariile dau lovitura in acest weekend! Se asteapta vanzari de 8,4 milioane de euro

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 17:20
3042 citiri
Florariile dau lovitura in acest weekend! Se asteapta vanzari de 8,4 milioane de euro
Foto: Pixabay

2,5 milioane de romani isi serbeaza ziua onomastica in acest weekend, cu prilejul celebrarii sarbatorilor de Sf. Gheorghe si Florii. Peste jumatate dintre aceste persoane sunt de sex feminin, iar un buchet de flori este cu siguranta cadoul cel mai potrivit.

Galanteria vinde bine la romani, constata analistii KeysFin Romania, care anticipeaza vanzari record de flori in aceasta perioada, dupa cum releva un studiu de piata al acestora.

O investitie rentabila

"Weekend-ul ar putea insemna pentru comerciantii de flori o afacere de peste 37 de milioane de lei (8,4 milioane de euro), luand in calcul ca un buchet costa, in medie, 30 de lei", arata analiza KeysFin Romania.

Piata florilor din Romania reprezinta un sector tot mai tentant pentru investitori, numarul firmelor care se ocupa de productia si comercializarea acestora fiind in crestere in ultimii ani.

Daca in 2009 existau doar 385 de investitori inregistrati, in 2012 cifra lor ajunsese deja la 491, iar acum 2 ani 573 de firme activau in domeniu.

"Estimarile noastre indica faptul ca, in 2015, au fost peste 600 de firme, iar in 2016 probabil ne indreptam spre 700 de firme cu obiect de activitate productia si comercializarea de flori", afirma analistii KeysFin.

Rentabilitatea investitiilor in productia si comercializarea de flori este un fapt constatat, sectorul inregistrand o crestere a cifrei de afaceri de la 190 milioane de lei in 2009, la 221, 7 milioane de lei in 2012 si 310 milioane de lei in 2014.

Piata neagra

Locurile de munca din domeniu sunt si ele in crestere, dar profiturile raportate de comercianti nu justifica intocmai evolutia pietei.

In perioada 2009-2014, numarul lucratorilor a crescut de la 1.440 de angajati, la 2621. Peste 415 hectare de teren au fost cultivate cu flori in acest interval, majoritatea culturilor regasindu-se in regiunile Centru si Bucuresti-Ilfov.

"Investigatia noastra in piata a aratat ca asistam la o maturizare a pietei, dovada existenta a tot mai multor firme care lucreaza impreuna, de la producatori, la comercianti cu ridicata si florarii", spun consultantii KeysFin.

Foarte interesante sunt datele privind profitabilitatea sectorului. Mai mult de 60% dintre firmele analizate erau pe profit zero in 2014.

"Cum cele mai multe flori sunt aduse din import, la preturi occidentale, asta inseamna ca marjele de profit pe care si le adauga comerciantii sunt extrem de mici, pentru a reusi sa faca vanzari.

Pe de alta parte, nu este exclus ca multe firme sa iisi mascheze profiturile prin diverse formule. Si, apoi, sa nu uitam ca piata neagra este inca o prezenta puternica in acest segment", explica analistii KeysFin.

Profitul raportat in 2009 de jucatorii din piata s-a ridicat la doar 10 milioane de lei. Pana in 2012, cifra a avansat doar cu 1,4 milioane, iar in 2014 a ajuns la 13,7 milioane lei.

Sa iubim trandafirii

Cele mai importante firme din domeniu erau, in 2014, Flowers Market Holland SRL, cu afaceri de 23,8 milioane de lei, Stanjenel SRL, cu un business de 11,4 milioane si Magic Flowers4you SRL, cu afaceri de 8,41 milioane lei.

Potrivit unui studio realizat de floridelux.ro, in aceasta perioada, cele mai cautate flori sunt cele de sezon: lalelele, freziile, zambilele, liliacul sau narcisele.

Insa, cumparatorii romani se orienteaza indeosebi spre trandafiri, flori pe care le achizitioneaza constant de-a lungul intregului an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#afaceri flori, #profit florarii Romania, #studiu piata KeysFin Romania, #piata flori Romania , #Afaceri profitabile