Cum faci sa mearga o mica afacere online? Interviu pravaliamica.ro

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 00:00
9981 citiri
Cum faci sa mearga o mica afacere online? Interviu pravaliamica.ro
Foto: Tudor Barbu (Arhiva personala)

Povestea business-ului Pravalia Mica a inceput in prima parte a anului 2012, cand fondatorii afacerii, Tudor Barbu si sora sa Alina Grigore, deveneau reprezentanti si distribuitori oficiali pe Bucuresti ai unuia dintre marii producatori de produse naturale romanesti.

Pasiunea pentru comert a fost mostenita inca din familie, bunicii si parintii facand la randul lor comert cu alimente (mici aprozare sau magazine alimentare) inca de pe acum 15 ani, recunosc cei doi.

Cu toate acestea, Pravalia Mica din Piata Rosetti in care au fost investiti circa 10.000 de euro nu a rezistat pe piata foarte mult. O asociere mai "neinspirata", dar si faptul ca piata de astfel de produse nu era foarte bine dezvoltata in acel moment a dus in scurt timp la inchiderea pravaliei.

Desi dezamagiti de desfiintarea pravaliei din offline, Tudor si Alina au hotarat ca afacerea trebuie pastrata in familie. Cum altfel decat online?

Antreprenor la 23 de ani

Astazi, Tudor, "mezinul" afacerii, livreaza personal coletele clientilor din Bucuresti ori de cate ori are posibilitatea, fiind de parere ca intre un magazin online si client trebuie sa se creeze o relatie umana/ personala, iar pachetul livrat de un astfel de magazin trebuie sa fie mai mult decat o simpla cutie impachetata frumos.

"In acest mod, clientul are posibilitatea de a pune mai multe intrebari decat prin telefon, de a primi consiliere de calitate si de a se simti mai 'rasfatat' decat atunci cand primeste coletul de la un curier", spune tanarul antreprenor pentru Business24.

El s-a alaturat in conturarea si dezvoltarea business-ului cu produse autohtone inca de pe bancile facultatii, ajutand-o pe sora sa atat pe partea de logistica, cat si pe partea de vanzari si cercetare.

Acesta a urmat Marketingul la ASE si, in prezent, este student in anul II al Facultatii de Comunicare in Afaceri.

Drumul spre online cea mai accesibila cale

Intrucat nu mai aveau foarte multe resurse financiare pentru pornirea unui alt business in offline au cautat o idee de afacere care sa nu implice o investitie la fel de mare.

"Pentru ca in acel moment piata de e-commerce incepuse sa creasca si in Romania, un business in online parea a fi cea mai buna si la indemana solutie", spune Tudor.

Asa a venit ideea relansarii Pravaliei Mici sub forma unui magazin online care sa acopere o nisa neexploatata inca foarte mult pe piata, si a anume aceea a produselor de calitate, naturale, atent selectionate, in cea mai mare parte manufacturate de micii producatori autohtoni.

Cu 3.000 de euro, pravalia se deschide online

Dupa o investitie mai mica, de aproximativ 2.500-3.000 de euro (in platforma online, promovare, SEO, asigurarea unui stoc initial de produse pentru a nu face clientul sa astepte foarte mult dupa ele), a luat nastere magazinul online Pravalia Mica.

Timp de mai bine de un an, pana la relansarea magazinului (octombrie 2014), cei doi frati si-au consolidat relatiile cu furnizorii pe care ii aveau deja si au cautat sa isi imbogateasca portofoliul aducand laolalta mici producatori artizanali de pe piata din Romania care puneau accentul pe calitatea, naturaletea si dichisul produsului si nu pe cantitatea de productie, magazinul fiind conceput ca un "loc al bunului gust" in care clientul sa aiba incredere si posibilitatea de a cumpara un produs de calitate, autohton, 100% natural.

Descoperirea micilor producatori locali a fost "investitia" si, totodata, provocarea cea mai mare pentru cei doi antreprenori, marea majoritate a acestora fiind la randul lor mici afaceri de familie, nu foarte cunoscute pe piata locala.

Astfel, pe langa produsele de calitate oferite consumatorului (alimentare, terapeutice si cosmetice), magazinul Pravalia Mica si-a dorit sa vina si in intampinarea micilor producatori care nu au inca propriile magazine virtuale, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si promova produsele catre o categorie mai larga de public.

In ceea ce priveste politica de preturi, desi ofera produse de calitate premium, magazinul a incercat sa negocieze cu furnizorii un pret de produs accesibil oricarui om, nu doar celor cu venituri peste medie.

Cosul mediu, 100 de lei si creste

In prezent, cosul mediu de cumparaturi al clientilor Pravaliei Mici depaseste de cele mai multe ori 100 de lei, iar in perioada sarbatorilor valoarea acestuia creste de pana la trei ori mai mult.

Ca si planuri pentru acest an, in 2015 Pravalia Mica spera sa creasca numarul de produse rulate, si implicit, de comenzi si sa fidelizeze o mare parte a clientilor actuali.

De asemenea, antreprenorii mizeaza pe o dezvoltare a potrofoliului de produse si, incepand cu aceasta vara, iti doresc sa ofere clientilor si posibilitatea de a comanda fructe si legume proaspete si naturale (produse de un furnizor in curs de acreditare bio), mai ales din persectiva faptului ca majoritatea conservelor comercializate (zacusca, dulceata, compot etc.) sunt produse sezoniere, care se vand foarte bine in sezonul rece.

In plus, pentru a asigura un rulaj mai mare, Tudor este prezent si la majoritatea targurilor de profil din Bucuresti, gasind in acestea atat o oportunitate foarte buna de promovare pentru aceasta nisa, cat si un instrument aditional de vanzare.

O.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Pravalia Mica online, #afaceri Pravalia Mica, #afaceri online produse romanesti , #Afaceri pentru tineri