Scrisoarea scrisa de mana nu moare, devine un business de succes

Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 00:00
7631 citiri
Scrisoarea scrisa de mana nu moare, devine un business de succes
Foto: Magdalena Gheorghe

Loredana Munteanu si Cristina Dobreanu sunt doua fete pasionate de caligrafie, arta si emotiile pe care galanteria de odinioara le trezeau tinerelor doamne, mamelor sau chiar si domnilor care asteptau cu nerabdare postasul ce aducea scrisoarea din partea persoanei dragi.

Dupa ce si-au incercat talentele prin proiectul "Arta nu Musca" in Bucuresti, cele doua au pornit la drum cu o noua idee: sa livreze dragoste. Ceea ce au si facut. Au pus pe picioare proiectul "Livrez Dragoste" prin care astern pe hartie cuvinte pline de dragoste in cel mai caligrafic mod cu putinta si le transmit, pe bicicleta, destinatarului.

Au investit 1.500 de euro, iar ideea le-a adus peste 20.000 lei in 2014 iar pentru anul acesta se asteapta la o dublare a cifrei de afaceri, mizand pe toate campaniile pe care le-au derulat pana in prezent.

Loredana si Cristina s-au cunoscut in urma cu patru ani. Loredana era la inceput de drum cu "Arta nu musca", iar Cristina simtea ca isi doreste altceva decat contabilitate, ceea ce facea in acel moment. Si-au dat seama ca urmaresc acelasi obiectiv, iar Cristina nu a ezitat sa renunte la jobul sau si sa i se alature Loredanei pe un drum pe care putini s-ar incumeta sa mearga.

"Fiind deja intr-o activitate asumata, ce presupune creativitate, curaj si energie buna, cumva a fost firesc. Recunoastem ca acest proiect a fost o provocare. sincer, mai mult din considerente ecologice, nu a scrisului. De aceea, inca folosim si hartie eco, iar in capitala livram cu bicicleta", puncteaza Loredana Munteanu pentru Business24.

"Ideea a aparut in urma cu 4 ani, drept o initiativa 'de a face lucrurile sa se intample', nu ca si model de business", spun cele doua tinere.

Treptat, lucrurile au evoluat, au castigat experienta din zona cultural - artistica si astfel si-au putut trasa mai clar noile obiective. "Au contat enorm entuziasmul, energia, curiozitatea si intuitia, ceea ce au atras lucruri bune in jurul nostru", isi amintesc acestea.

Au mizat pe creativitate, pe un program flexibil si recunosc ca au incalcat multe reguli de business.

"Noi dormim 8 ore, facem sa avem timp liber, altfel nu am mai dispune de acelasi randament si stare de bine cu care sa 'producem' idei, si cu valoare monetara", spune Cristina Dobreanu.

Au pornit de la 1.500 de euro investiti in website design, branding, video prezentare, materie prima (hartie, plicuri, cerneala, stilouri, sticle, ceara) si campaniii in social media si au ajuns la o cifra de afaceri de peste 20.000 lei in 2014. "Si se va dubla in 2015", promit tinerele antreprenoare.

In business pe urmele pasiunii

Pentru Loredana arta "scrisului frumos" este o veche pasiune. Ea pastreaza un stil retro-modern pentru ca apreciaza vremurile demult apuse cu toate influentele sale.

Cristina, in schimb, se foloseste de acest "pretext" pentru a-si aduce aminte cu drag de felicitarile pentru parinti. Motivata de aceasta idee, a ales sa urmeze cursuri de caligrafie si sa scoata tot ce e mai bun din amintirile sale.

Prima comanda

Calea spre ceea ce sunt azi cele doua tinere antreprenoare a deschis-o o matusa care a trimis o scrisoare nepotelului ei David, care se nascuse in ziua respectiva. "A fost o livrare personala, la maternitate", isi aduc aminte, impresionate, cele doua tinere.

Acum proiectul "Livrez Dragoste" implineste un an si sapte luni. Tinerele scriu in jur de 200 de scrisori pentru expeditori necunoscuti, dar au si solicitari de la diverse branduri, companii sau evenimente speciale pentru invitatii caligrafice sau felicitari, scrisori de multumire pentru parteneri si angajati.

Cum fac fata? Deja au crescut, iar munca lor este impartita cu o multime de colaboratori in ziua de azi. "Altfel nu am putea face fata", recunoaste Loredana Munteanu.

Livrez Dragoste trece la un alt nivel

Si-au propus sa dezvolte si mai mult proiectul, pe plan national. De aceea au lansat campania "Cutia postala calatoare" in cele mai mari orase din tara.

Au punctat deja Cluj Napoca si Brasovul, cu scopul de a-l populariza, mediatiza si de a starni interesul publicului larg de a trimite scrisori. Plus cursuri de caligrafie pentru copii.

"Am ramas surprinse sa aflam ca, in anumite scoli, cei mici nu folosesc stiloul si ar fi pacat sa nu aiba experienta patarii de cerneala pe degete si sa isi dezvolte partea creativa prin scris", spune Cristina Dobreanu.

Programul ideal de munca

Cele doua fete nu muncesc inca mai mult de 5-6 ore pe zi, dar recunosc ca daca proiectul ar lua amploare s-ar dedica si mai mult.

Deocamdata isi folosesc timpul liber asa cum putini au ocazia sa o faca, in ziua de azi. Loredana citeste tot ce prinde, e pasionata de arta, nu rateaza noile expozitii locale sau internationale, de vizual, arhitectura interbelica, plimbari cu bicicleta, calatoreste spontan,si mai nou, s-a inscris la un curs de astronomie.

Cristina, pasionata de caligrafie, e mereu e atenta la acest domeniu incercand sa descopere cat mai multe din tainele scrisului frumos. Citeste in cea mai mare parte a timpului, iar din dorinta de a descoperi locuri ascunse se pierde pe strazi. Astfel, analizeaza noi idei si oportunitati pentru proiecte viitoare, spune tanara.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Livrez Dragoste, #afacere scrisori mana , #Afaceri pentru tineri