Cafea cu parfum de succes: Ai investi 80.000 de euro intr-o noua tendinta?

Sambata, 09 Mai 2015, ora 00:00
4120 citiri
Cafea cu parfum de succes: Ai investi 80.000 de euro intr-o noua tendinta?
Foto: Adrian Simion (Arhiva personala)

Cafeaua de specialitate este o tendinta care a luat amploare la nivel mondial. In SUA, orice local care se respecta iti propune asa ceva in meniu, iar asta a facut ca in 2014 consumul de cafea de specialitate sa-l depaseasca pe cel de cafea comerciala, spune Andrei Simion, co-fondator Guido Coffee.

Antreprenorul vorbeste despre inceputurile aparte pe care le-a avut cu cafeaua de specialitate, dar si despre mica prajitorie pe care a pus-o pe picioare alaturi de multicampioana nationala si locul 6 mondial la "Coffee in good spirits", Floriana Vlaicu.

A descoperit aroma cafelei adevarate in Grecia, dupa care a decis ca avem de invatat de la greci.

A adus in Romania cativa traineri din insorita tara si, in timp ce parcurgea toate cursurile de specialitate, a investit 80.000 de euro in ceea ce urma sa devina prajitoria "Guido Coffee".

Aduce cafele din zece tari din America Centrala si de Sud, Africa si Asia, dar nu asta e ceea ce ii da plusvaloare afacerii sale.

"Selectam anumite microloturi din aceste tari care au caracteristici diferite, specifice zonei si metodei de procesare", explica antreprenorul si iubitorul de cafea Adrian Simion, intr-un interviu acordat Business24.

Cum ati descoperit dumneavoastra gustul adevaratei cafele?

Prima data am gustat in Viena, acum 10 ani, o cafea care era superioara fata de ce gaseam in Romania.

Pana atunci nu eram un consumator de cafea.

In 2013 am vizitat Atena unde am fost in mai multe localuri cu cafea de specialitate. Acolo am gustat cafele cu arome naturale foarte diferite intre ele si care lasau un retrogust prelung. Am fost impresionat de faptul ca pana atunci nici nu stiam ca exista asa ceva.

Cursurile au fost efectuate la noi imediat dupa instalarea echipamentelor cu traineri din Grecia, dupa care a urmat o lunga perioada de testare a profilelor si a comportamentului cafeleleor noastre in diferite metode de preparare.

Cum v-ati gandit sa puneti bazele unei prajitorii in Bucuresti?

Pasiunea pentru cafea m-a determinat sa incep, chiar daca inainte am lucrat in domenii complet diferite.

Preparam de mai mult timp espresso acasa si experienta din Atena m-a convins sa aduc si in Romania astfel de cafele, atat pentru consumul de acasa cat si pentru HoReCa.

Cine este partenerul dumneavoastra de afaceri? Spuneti-ne mai multe despre ea si despre pasiunile pe care le aveti in comun.

Floriana Vlaicu este cel mai pasionat om de cafea pe care l-am cunoscut vreodata.

Este multicampioana nationala si locul 6 mondial la "Coffee in good spirits", o disciplina de preparare a cafelei impreuna cu bauturi spirtoase.

De asemenea este cofondatoare a Bucharest School of Coffee, loc in care am si cunoscut-o.

Pasiunea pentru cafea si dorinta de a o impartasi ne-a apropiat si dupa cateva discutii ne-am dat sema ca ne completam reciproc si am hotarat sa deschidem Guido Coffee, magazin, prajitorie si scoala de cafea.

Ce cafele aduceti la noi in tara?

Aducem cafele din 10 tari din America Centrala si de Sud, Africa si Asia. Din tari precum Panama sau Etipoia avem cate 2 sau 3 sortimente.

Insa nu este vorba doar despre tarile de origine, cat despre faptul ca selectam anumite microloturi din aceste tari care au caracteristici diferite, specifice zonei si metodei de procesare.

Pentru fiecare sortiment facem numeroaste teste pentru a ajunge la profilul de prajire care scoate in evidenta aceste caracteristici si cele mai bune arome.

Cate astfel de prajitorii are Romania?

Sunt mai multe prajitorii care folosesc cafea de origine, insa prajitorii cu cafea de specialitate sunt mai putin de 10 in toata tara.

Spuneati ca investitia a fost de 80.000 de euro. In ce a constat aceasta investitie?

Ne-am propus de la inceput sa avem cele mai bune echipamente, atat pentru prajit cat si pentru preparat.

In consecinta, cea mai mare parte din investitie a mers catre echipamente, cafea si accesorii aferente, dar si in amenajare si promovare.

In cat timp sperati ca veti recupera investitia?

Este greu de estimat pentru ca dezvoltarea afacerii este mult mai importanta acum.

Ne dorim ramanem un reper pentru calitatea cafelelor noastre si asta insemna o investitie mare de resurse in cercetare si dezvoltare.

Ce ne puteti spune despre aceasta tendinta a localurilor din afara de a alege sa le ofere clientilor o altfel de cafea?

Cafeaua de specialitate este un trend mondial care a luat o amploare foarte mare in ultimii ani. 2014 este primul an in care in SUA consumul de cafea de specialitate a depasit consumul de cafea comerciala.

In afara astfel de localuri sunt vanate de consumatori si se organizeaza asa numitele "coffee tours" in jurul acestora.

Are potential si Romania pentru astfel de optiuni?

Cu siguranta. Atata timp cat produsul oferit clientilor este net superior, ma astept ca in urmatorii ani ca din ce in ce mai multe localuri sa-si indrepte atentia catre cafeaua de specialitate.

In mod clar atentia catre calitate este un diferentiator foarte important si odata cu cresterea nivelului de educatie al consumatorilor pentru cafea, localurile vor veni in intampinarea cererii.

Primul local cu care ati colaborat ii apartine lui Chef Foa. Cum ati intrat in contact cu el?

Primul local cu care am colaborat pornind de la consultanta si training pana la echipamente si bineinteles cafea a fost M60, o cafenea situata pe Str. Mendelev.

O partenera a lui Chef Foa a intrat intr-o zi in magazin, dorindu-si o cafea mai buna pentru Stradale, un restaurant cu produse deosebite.

Cred ca degustarea pe care am organizat-o pentru ei a reusit sa ii convinga. In mai putin de o luna a fost organizat evenimentul de deschidere si de atunci atat clientii cat si echipa de acolo sunt foarte multumiti de alegere.

Cum ati caracteriza primul an de activitate pentru GUIDO?

Mai avem doua luni pana sa implinim 1 an si cred ca dincolo de idee si pasiune, in spatele Guido Coffee sta foarte multa munca.

Efortul s-a indreptat pentru cresterea brand-ului prin produse de calitate si educatie.

Experimentam constant cu cafele noi, metode de preparare si in acelasi timp dezvoltam produse noi pe care dorim sa le scoatem pe piata cat mai curand.

Ce planuri de business aveti?

Asa cum am spus, cel mai important aspect pentru noi este dezvoltarea. In curand vom mari capacitatea de productie si dorim sa ne marim echipa cu oameni la fel de pasionati ca si noi.

De asemenea urmeaza sa ne ajunga un espressor foarte performant, care ofera posibilitatea de a experimenta diferite moduri de extractie, primul de acest fel in Bucuresti.

Astfel ajungem la cercetare care este una din liniile noastre de dezvoltare foarte importante.

Nu in ultimul rand dorim sa ne imbunatatim prezenta pe piata in mai multe localuri si la evenimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Adrian Simion GUIDO, #idei afaceri cafea , #Afaceri pentru tineri