Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri romani, mai optimisti in privinta evolutiei indicatorilor financiari in 2011

Oamenii de afaceri romani, mai optimisti in privinta evolutiei indicatorilor financiari in 2011

Oamenii de afaceri romani sunt mai optimisti in ceea ce priveste evolutia indicatorilor financiari pentru 2011, potrivit unui studiu al Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Europene, Eurochambres, numarul firmelor care vor face angajari si investitii fiind in crestere fata de anul 2010, anunta Mediafax.

Majoritatea respondentilor din Romania, 50,8% au inregistrat o scadere dramatica a cifrei de afaceri in 2010 comparativ cu 2009, in timp ce mai putin de un sfert au indicat o crestere.

Situatia este vazuta mai optimist in 2011, cand 34,1% dintre companii prevad o crestere a cifrei de afaceri, iar 30,1% estimeaza o depreciere, potrivit studiului economic Eurochambres 2011.

La nivel european, cifra de afaceri totala in 2010 a depasit asteptarile de anul trecut si 40% dintre companii asteapta o crestere inclusiv anul viitor.

Dintre statele europene cu o economie dominanta, Franta inregistreaza cea mai buna valoare cu o perspectiva pozitiva.

Grecia este singurul stat care nu inregistreaza previziuni favorabile.

In ceea ce priveste vanzarile pe piata interna, in 2010 doar 19,2% dintre afacerile din Romania au inregistrat un avans, iar 52,9% au suferit o scadere dramatica.

Pentru 2011, indicatorii sunt echilibrati, 32,3% cred ca vor vinde mai mult pe piata interna, in timp ce 35,1% estimeaza vanzari in scadere.

Antreprenorii francezi sunt cei mai optimisti din Europa din aceasta perspectiva, in vreme ce grecii, portughezii si romanii sunt cei mai putini increzatori.

Nici la export lucrurile nu au stat mai bine in acest an in Romania, desi din a doua jumatate a anului s-a manifestat o tendinta pozitiva, care este previzionata si pentru 2011.

Astfel, doar 18,9% dintre companiile romanesti participante la sondaj spun ca au avut vanzari mai mari la export in acest an, iar 40,5% au raportat scaderi.

Antreprenorii sunt mai optimisti in ceea ce priveste vanzarile la export in 2011, 29,5% estimand cresteri, in timp ce 26,1% vad declin.

"In anul 2010 au avut loc cateva schimbari structurale in exportul Romaniei, fiind exportate noi produse si servicii pe piete internationale noi. Este de asteptat, de asemenea, ca nivelul anual al exporturilor sa ajunga la cel din 2008", se mentioneaza in studiu.

Exporturile raman si pentru celelalte tari din Europa principalii vehiculi de crestere, astfel ca cifra balantei comerciale a evoluat cel mai mult in comparatie cu anul trecut si prezinta valoarea cea mai inalta a celor sase indicatori analizati in studiu.

Cateva imbunatatiri sunt previzionate si la nivelul numarului de angajati in 2011 in Romania.

In 2010, numarul angajatilor a crescut pentru 15% dintre companii, in timp ce in cazul a 42% a scazut.

Sectorul serviciilor ocupa primul loc in ceea ce priveste reducerea numarului de angajati - 44% dintre respondenti, fiind urmat de firmele de productie - 39,8%.

Ponderea celor care vor reduce numarul de angajati anul viitor se va reduce in 2011, la 28,5%, iar cea a celor care vor face angajari creste la 21,3%.

In Europa, firmele din 23 de state din totalul de 26 anticipeaza o imbunatatire in situatia ocuparii fortei de munca pentru 2011.

Raspunsurile sugereaza ca forta de munca nu va scadea mai mult in 2011, cu doua treimi dintre respondenti anticipand niveluri constante ale angajarii.

Pe de alta parte, nivelul investitiilor de pe piata locala a avut o crestere doar pentru 14,5% din afaceri, cele mai multe, respectiv 49,4% confruntandu-se cu o scadere semnificativa.

Multe din proiectele de investitii au fost oprite temporar sau abandonate si doar cateva noi au inceput in 2010 in domenii precum eco-agricultura si energie regenerabila.

La polul opus, sectorul constructiilor si imobiliar au scazut foarte mult.

In schimb, pentru anul viitor prognozele indica o situatie echilibrata, 30,2% dintre firme estimand o crestere a investitiilor, iar 27,7% o depreciere.

Jumatate dintre respondentii din Europa previzioneaza niveluri constante ale investitiilor pentru anul viitor, in timp ce 30% anticipeaza o crestere.

Comparativ cu previziunile pentru 2009 si pentru 2010, anul 2011 reprezinta un an decisiv pentru redresarea economica a Europei.

Referitor la mediul de afaceri in 2010, 17,5% dintre antreprenorii romani au raspuns ca s-au bucurat de conditii favorabile dezvoltarii, comparativ cu 46% care au indicat o involutie a conditiilor de business.

Increderea intr-o dezvoltare pozitiva este in crestere pentru anul viitor, 36,4% dintre firme estimand o imbunatatire a mediului de afaceri, in timp ce 32,4% vad inca o inrautire a conditiilor.

La nivel european, raspunsul celor 70.000 de companii europene chestionate de Eurchambres indica pentru 2011 o incredere a firmelor semnificativ mai mare fata de anul trecut, cu toate ca exista diferente marcante intre tari.

Mai mult de jumatate din respondenti anticipeaza continuarea in 2011 a climatului favorabil, iar 30% cred ca anul viitor va fi unul chiar mai bun.

Firmele suedeze sunt cele mai optimiste in ceea ce priveste climatul economic pentru 2011, in vreme ce pesimismul domina in randul respondentilor greci.

"Aceste rezultate sunt incurajatoare pentru cresterea economica a Europei. Desi raman circumspecte in ce priveste turbulentele viitoare, companiile sunt, in general, optimiste pentru anul care vine. Revenirea increderii companiilor este legata de previziunile favorabile in ceea ce priveste cifra de afaceri, ocuparea fortei de munca si investitiile", a declarat, in studiu, Alessandro Barberis, presedintele Eurochambres.

Studiul este o analiza calitativa de evaluare a asteptarilor pentru anul 2011, referitoare la climatul de afaceri a circa 100.000 de companii din 120 de regiuni, care furnizeaza 85% din produsul intern brut al Uniunii Europene.

Raportul pentru Romania a fost realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei prin analizarea si centralizarea unui numar de 200 de chestionare completate de companii pe baza performantele propriilor afaceri pentru anul 2010, dar si a asteptarilor pentru 2011 prin prisma mai multor indicatori economici. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2324 ori