Demografia afacerilor: In ce domenii investesc femeile si barbatii din Romania

Joi, 05 Iunie 2014, ora 17:04
2565 citiri
Demografia afacerilor: In ce domenii investesc femeile si barbatii din Romania

Spre deosebire de alte tari, in Romania, afacerile nu sunt apanajul exclusiv al barbatilor. Potrivit unei analize realizata de compania de business information si credit management KeysFin, femeile si barbatii isi impart in proportii aproximativ egale investitiile in domenii precum comertul si activitatile profesionale si stiintifice.

Comertul este unul din domeniile in care prezenta feminina este foarte puternica, dovada ca educatia si stilul de viata modern influenteaza in mod decisiv dezvoltarea profesionala.

Datele din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania, arata ca, in sectorul comertului si reparatii auto-moto, barbatii detin 55% din afaceri, iar femeile 45% din firme.

Barbatii prefera agricultura

In agricultura, silvicultura si pescuit, prezenta masculina este majoritara, cu 68% din investitii. In perioada 2009 - 2013, numarul barbatilor care au deschis companii in acest sector a fost de 2 ori mai mare decat cel al femeilor. Femeile au o prezenta semnificativ mai mare in sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice, unde detin peste 40% din afaceri.

Statistica KeysFin arata, pe de alta parte, ca in privinta nationalitatii investitorilor, in sectorul agricol sunt cele mai multe investitii romanesti (98%), iar strainii au o pondere ceva mai mare in comert, acolo unde 8% dintre antreprenori sunt de alta nationalitate decat cea romana.

Majoritatea afacerilor din agricultura au fost infiintate in zona de Nord - Vest a tarii, judetul Bistrita-Nasaud fiind pe primul loc in top. In Bucuresti/ Ilfov au fost deschise doar 2% dintre aceste afaceri.

Zona Bucuresti/Ilfov este insa lider detasat in domeniul "Activitati Profesionale/ Stiintifice si Tehnice".

38% dintre companiile care activeaza in acest sector au fost infiintate in capitala si in localitatile din jurul ei. De asemenea, si majoritatea investitiilor din comert s-au concentrat in Bucuresti/ Ilfov, 23% din total.

Si tinerii trag tot catre agricultura

Studiul realizat de KeysFin analizeaza si preferintele investitionale ale oamenilor de afaceri in functie de varsta acestora.

Datele arata ca antreprenorii cu varsta de peste 40 de ani sunt interesati, in principal, de domeniul "Activitati Profesionale/ Stiintifice si Tehnice", in timp ce tinerii sunt tot mai atrasi de agricultura. 66% dintre cei care au ales sa investeasca in acest domeniu au varsta cuprinsa intre 18 si 39 de ani.

Si comertul atrage tot mai multi tineri, peste 68% dintre afaceri fiind deschise de antreprenorii din acest segment de varsta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii romania, #activitati profesionale, #business romanesc , #Afaceri in Romania