Exemple de succes in afaceri comunale de breasla

Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:30
3743 citiri
Exemple de succes in afaceri comunale de breasla
Fabrica de conserve / Sursa foto: recolta.eu

Pe vremuri sufletul economic al unei comunitati, breslele devin din nou actuale si vor crea zeci de locuri de munca, in comune cu un nivel al somajului ridicat, precum Gradinari, din judetul Olt si Cosmeni, din judetul Harghita. "Legumele de Gradinari" si "cartofii CAP-ului din Cozmeni" ataca piata si ar putea deveni branduri apreciate si de straini, sustin initiatorii proiectelor

Primarul comunei Gradinari, Mihai Ioana, a anuntat ca in comuna va fi construita in curand o sectie de conservare traditionala a legumelor, in urma unei investitii de 22.000 de euro. Cu acesti bani vor fi cumparate utilaje si echipamente pentru prelucrarea legumelor. Ele vor fi conservate, sterilizate, procesate prin fierbere si imbuteliate, iar, la final, vor ajunge in supermarketurile din toata tara. Mihai Ioana spune ca, cel mai probabil, sectia de procesare a legumelor va incepe sa functioneze pana la finalul lunii iulie.

"Proiectul se deruleaza pe o perioda de opt luni, vom angaja cinci perioada pe timp de trei si incercam sa ajutam comunitatea locala prin preluarea legumelor", a spus primarul Mihai Ioana. Cei interesati de un nou loc de munca trebuie sa aiba varste de peste 45 de ani si isi pot depune cererile de angajare la primarie.

Edilul din comuna Gradinari spune ca a gasit si spati upentru sectia de coservare si ca suprafata va fi dotata cu toate utilajele necesare, dar respectand "stilul traditional". Primarul isi doreste ca toate conservele produse la unitatea din Gradinari sa fie cautate si in strainatate.

CAP pentru ambalarea cartofilor, in Harghita

Un alt exemplu de breasla se afla in comuna Cozmeni, din judetul Harghita, localitate recunoscuta pentru productia de cartofi. La initiativa primarului din comuna, mai mult de 50 de producatori s-au reunit intr-o Cooperativa Agricola de Producatie (CAP) si au cumparat, impreuna, o masina de sortat si ambalat cartofi second hand, pe care au dat 50.000 de euro.

Multumita acestei masinarii, cartofii ajung in saci de 5, 10, 12 si 25 de kilograme, in functie de cerinte, capacitatea de asamblare a liniei fiind de 5 tone pe ora. Sacii de cartofi ajung in supermarketuri, in urma unor negocieri cu mai multe lanturi de magazine si au etichete cu numele producatorului, astfel incat, daca se inregistreaza reclamatii, cooperativa sa poata fi trasa la raspundere.

"Ideea pentru infiintarea acestei cooperative a venit la sfarsitul lui 2007. Trebuie precizat ca 2007 a fost un an in care s-a valorificat greu productia. Au fost multi fermieri care au ramas cu marfa nevanduta, in primavara fiind nevoiti s-o arunce la gunoi. Atunci oamenii au hotarat ca este neaparat nevoie sa se asocieze intr-o cooperativa de productie care sa se ocupe organizatoric, administrativ si juridic de productia lor", declara Directorul Cooperativei Agricole Burgocomciuc, Benedek Alpar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afacere rurala, #afaceri succes, #breasla Harghita, #breasla Olt, #legume Gradinari , #Afaceri de succes