Reluarea exporturilor cu carne de porc deschide drumul catre comertul cu Rusia

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:18
3093 citiri
Reluarea exporturilor cu carne de porc deschide drumul catre comertul cu Rusia
Romania a reluat exporturile de carne de porc / Sursa foto: shutterstock.com

Romania are voie sa exporte din nou carne de porc, dupa ce in 2007 au fost interzise exporturile din cauza pestei. Aflati ce impact are aceasta decizie asupra producatorilor locali dintr-un interviu acordat pentru Business24 de catre Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii de Porc.

Ce inseamna pentru Romania, faptul ca exporturile de carne de porc s-au reluat?

Deocamdata, Romania si din cauza pestei porcine, a fost un importator masiv de carne de porc din piata comunitara. Pana anul trecut, cam 200.000 de tone de carne de porc se aduceau in tarile Uniunii Euroepne (UE). Nu mai reluam povestea cu potentialul, dar el chiar exista, mai ales ca suntem un mare cultivator de cereale.

Avem posibilitatea sa ajungem, in scurt timp, autosuficienti si pe urma sa devenim exportator net.

Chiar daca, paradoxal, cumparam carne de pe piata comunitara, operatorii romani au acum sansa de a-si vinde partial productia in orice tara a Uniunii. Este un castig clar pentru aceste firme. Mai mult decat atat, isi pot valorifica productia la preturi mai bune, pe piete mai scumpe.

Ceea ce vand pe piata nationala, isi vor putea sa isi permita sa vanda mai jos decat acum si realizand, totusi, profit. In urmatoarele luni, este posibil sa se simta chiar si in radnul populatiei, beneficiile.

Nu in ultimul rand, faptul ca putem cumpara carne de la aceste ferme si sa realizam export liber pe piata Uniunii va fi un beneficiu consistent.

Exista cativa producatori de mezeluri romanesti care au acest drept, dar in baza asa zisei proceduri de lohn, o pot procesa aici si o pot revinde pe piata Uniunii Europene. Acum, vom avea posibilitatea sa cumparam si de pe piata romaneasca si sa facem export liber de mezeluri.

Care sunt cele mai vizate piete? De unde vine cea mai mare cerere de carne de porc din Romania?

In primul rand, din Italia. Italienii sunt dornici sa cumpere porc de aici si jamboane mai mari. Italia ar fi prima. Sa nu uitam ca tinta, prin ricoseu, este si Federatia Rusa, pentru ca odata ce dobandim acest statut, putem lua in considerare redeschiderea comertului si cu Rusia, care este un "ocean".

Ce castiga statul din reluarea exporturilor?

In primul rand, castiga din taxe si impozite pentru ca iesirea pe piete mult mai mari va revigora puternic, in primul rand fermele de porci. Acest aspect naste un progres inclusiv la nivel fiscal. Eu am fost, impreuna cu multi altii, de parere ca Romana nu era in stare sa isi produca suficienta carne de porc, tocmai din cauza acestui embargou.

Putem in 2,3 ani sa ajungem la capacitatea pietei noastre, in primul rand. Acest lucru inseamna, pentru Agricultura o piata mult mai mare careia sa ii vanda furajele, iar statul sa castige atat la nivel de forta de munca, dar si la nivel de taxe si impozite.

Cum ii ajuta pe producatori reluarea exporturilor?

Cel putin, la inceput, o parte dintre acesti producatori vor face si ei efortul de a se inscrie pe lista privilegiata, lista care inseamna conditii extrem de stricte de biosecuritate, supravegherea atenta a miscarii animalelor, cat si a sanatatii lor.

Din ce in ce mai multe ferme autohtone se vor ridica la standarde concurentiale europene, ceea ce nu poate fi decat un beneficiu.

Faptul ca am iesit din acest embargou face si ca Romania sa intre in mecanismele de piata, care se mai instituie la nivelul UE, atunci cand situatia carnii de porc o impune. Fie subventii la exportul pe piete terte, in afara UE, fie stocare privata, noi eram exclusi din cauza pestei.

De ce credeti ca s-a ridicat tocmai acum embargoul, dupa aproape patru ani?

A fost foarte dificil procesul. Cred ca o parte din vina ne apartine si noua; ma gandesc la autoritatile noastre, dar exsta si conditii obiective. Romania are aceasta particularitate si anume foarte multi porci in gospodariile populatiei.

Aproape trei sferturi dintre efective se gasesc in curtile taranilor si este foarte greu sa ai controlul unei asemenea populatii porcine. Aceasta a fost punctul nevralgic al Comisiei Europene, care nu avea incredintarea ca Autoritatea Sanitara Veterinara poate controla circulatia acestor animale.

A fost un efort foarte mare si a trebuit, in repetate randuri, sa aratam inspectiilor venite de la Bruxelles ca, intr-adevar, veterinarii au sub control situatia in cresterea porcului.

In conditiile in care exporturilor vor creste, exista posibilitatea ca pretul carnii de porc sa urce pe piata interna?

La prima vedere si daca judeci strict economic, asa ar parea. Dar nu se pune problema in acesti termeni, pentru ca putem sa cumparam foarte multa carne si ca atare, preturile romanesti depind, in ceea mai mare masura, de preturile de pe piata UE.

Preturile nu au cum sa creasca si nu vor creste nici in perioada sarbatorilor de iarna, pentru ca in Europa, spre deosebire de Romania, nu exista o sezonalitate extraordinara. Europeneii mananca in tot anul carne de porc, nu doar de Craciun, ca sa fac o gluma mai amara. Ca atare, preturile in Europa sunt stabile si in consecinta, se transmit si pe piata noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#exporturi carne porc, #reluare exporturi carne porc, #comert exterior , #Afaceri comert