Protectia Consumatorului: 30% din produsele din metale pretioase de pe piata, neconforme

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:11
1478 citiri

Aproape o treime din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme, prezinta informatii inselatoare pe eticheta, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor /ANPC/ , Marius Alexandru Dunca, in cadrul conferintei "Contrafacerea si concurenta neloiala, atentate majore la siguranta economiei nationale", organizata de cotidianul.ro.

"Noi avem in subordinea ANPC si Directia de metale pretioase. 30% din piata metalelor pretioase sunt produse neconforme, avand probleme de etichetare. Va dau cateva exemple: sunt produse prezentate ca fiind din metale pretioase de 8 carate care sunt de 9 carate, metal umplut cu plumb, adica cu materiale care cresc artificial greutatea, pietre pretioase de calitate inferioara si prezentate cu certificat ca ar fi de calitate superioara", a explicat presedintele ANPC, citat de Agerpres.

El a spus ca activitatea de contrafacere este in crestere in Romania, dar ANPC are atributii limitate in combaterea acestui fenomen.

"La nivelul ANPC nu avem o putere foarte mare, noi verificam doar eticheta. Este adevarat ca este o practica comerciala inselatoare cand un operator economic iti prezinta un produs cu informatii false. Sanctiunea pe care putem noi sa o dam este de la 5.000 la 50.000 de lei si retragerea definitiva de la comercializare, dar mai mult nu putem sa facem", a subliniat Dunca.

Presedintele ANPC incurajeaza comerciantii sa semnaleze Autoritatii eventualele produse contrafacute, care ii afecteaza din punct de vedere concurential. "Va astept la birou, usa mea este tot timpul deschisa, iar consultarea cu ANPC este gratuita", a precizat seful ANPC.

In opinia sa, Romania ar trebui sa puna la punct o strategie de combatere a contrafacerii. "Strategia ar trebui sa cuprinda o comunicare mai buna, o campanie de informare, pentru ca un consumator educat nu o sa incurajeze niciodata contrafacerea", a mai spus presedintele ANPC.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Marius Alexandru Dunca conferinta, #produse metale pretioase piata , #Afaceri comert