Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% in primele sapte luni

Comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% in primele sapte luni
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% (serie bruta) in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013, pe fondul avansului consemnat de vanzarile de produse nealimentare (+12%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,2%) si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,7%).

Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica transmis, marti, Agerpres, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a urcat cu 8,1% in primele sapte luni, potrivit Agerpres.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.VII.2014, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2013, a inregistrat o crestere cu 8,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+11,9%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,5%)", se subliniaza in comunicatul INS.

In luna iulie a acestui an, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cu 6,3% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,4%.

Potrivit comunicatului citat, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, a crescut in iulie fata de iunie, datorita avansului comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+13,2%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,0%) si vanzarilor de produse nealimentare (+3,5%), mai reiese din comunicatul INS.

Cresterea cifrei de afaceri calculata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in iulie fata de iunie, a avut la baza majorarile inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,3%). 'Scaderi au inregistrat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-3,2%) si vanzarile de produse nealimentare (-1%)', se mentioneaza in comunicatul citat.

"Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta cu 6,3% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,6%", se precizeaza in comunicat.

Avansul anual al cifrei de afaceri din comert, ca serie bruta, s-a datorat cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+11,4%) si vanzarile de produse nealimentare (+8,7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3% in iulie 2014 fata de iulie 2013.

In ceea ce priveste evolutia anuala a cifrei de afaceri din comert, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, aceasta avansat cu 7,6% pe baza cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+9,7%) si vanzarilor de produse nealimentare (+9,4%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,3% in ultimele 12 luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1311 ori