Top 5: Milionari romani care au "pariat" pe agricultura

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:01
8442 citiri
Top 5: Milionari romani care au "pariat" pe agricultura

Afacerile in agricultura sunt ca o loterie: castigi sau pierzi, in functie de vreme, spunea secretarul de stat Adrian Radulescu, intr-un interviu Business24. In opinia acestuia, in urmatorii 20 de ani cei mai bogati romani vor fi fermierii.

Romania are oamenii ei de afaceri care investesc zeci de milioane de euro in terenuri si utilaje agricole, in speranta ca in viitor agricultura va fi biletul cel mai sigur la "trenul miliardarilor". Iar sansele sunt mari. Iata care sunt milionarii Romaniei care au "pariat" pe agricultura:

Ioan Niculae

Este de departe cel ma bogat roman care si-a investit banii in agricultura. Detine 14.000 de hectare de teren arabil, insa are in administrare peste 55.000 de hectare in cele mai fertile zone ale tarii.

Cu o avere estimata la 1,6 miliarde euro, Ioan Niculae ocupa locul al doilea in Top 300 Capital, iar in clasamentul Forbes Romania se situeaza pe locul al treilea, aceeasi pozitie ca si anul trecut, cu o avere de 900 de milioane euro - un miliard de euro.

Omul de afaceri detine grupul de firme Interagri si echipa de fotbal Astra Ploiesti. Divizia de agricultura a Interagro, firma care administreaza cele peste 55.000 de hectare de teren arabil a avut acum doi ani o cifra de afaceri de 400,2 milioane de euro potrivit top Capital.

In anul 2011 Interagro a inregistrat exporturi in valoare de 600 de milioane de dolari, iar pentru 2012, compania estimeaza aceeasi cifra de afaceri, cu toate ca, o posibila scadere ar putea fi inregistrata in urma reducerii productiei din cauza contextului economic.

Culita Tarata

Proprietarul TCE 3 brazi este cunoscut pentru concesiunea controversata a zeci de mii de hectare de teren din Insula mare a Brailei.

Compania omului de afaceri a fost gandita initial ca o afacere de familie, pe care a demarat-o cu cateva hectare de teren agricol si 100 de oi. Dupa doi ani, pentru a-si dezvolta afacerea, Culita Tarata a dezvoltat o ferma de animale, un sector de abatorizare si de prelucrare a laptelui si carnii.

In prezent, acesta se ocupa de 65.000 de hectare de teren in Insula mare a Brailei si in judetul Neamt, are 2.500 de bovine, 10.000 de ovine si 20.000 de porcine. Averea sa este estimata la 125 de milioane de euro, potrivit aceluiasi top.

Adrian Porumboiu

Cunoscut ca finantatorul echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu a hotara in 1999 sa nvesteasca in agricultura, domeniu care avea sa-i aduca o avere de 115 milioane de euro.

Administreaza in prezent o suprafata de 50.000 de hectare de teren arabil, are noua fabrici de paine si doua mori.

De asemenea, prin grupul agricol Racova, Adrian Porumboiu controleaza firmele Comcereal Vaslui, Ulerom(fabrica de uleiuri vegetale), Ilvas(fabrica de lactate), Agrocomplex, Mopan(fabrica de paine), R-Agro S.A Falciu, Comprest si Comguard.

Acesta a reusit sa obtina acum doi ani subventii europene in valoare de 3,17 milioane de euro, prin intermediul Comcereal Vaslui.

Poienaru Stefan

Agrofam, compania detinuta de omul de afaceri Poienaru Stefan, lucreaza o suprafata de teren de 25.000 de hectare de teren, dintre care 4.000 de hectare sunt dedicate culvarii plantelor tehnice in scopul producerii de biomasa.

Averea lui Stefan Poienaru este estimata la 35 de milioane de euro, potrivit top Capital. In 2010, omul de afaceri a realizat investitii de patru milioane de euro pentru achizitia a patru tractoare de mare putere si a doua combine de recoltat.

Horia Culcescu

Cunoscut ca cel mai mare producator de conserve de legume si fructe din Romania, Horia Culcescu are o avere estimata la 40 de milioane de euro.

Detine 280 de hectare de sere, iar cea mai profitabila companie a sa este Leader International, care a avut acum doi ani, in plina criza economica, un profit de 240 de milioane de euro.

Omul de afaceri a investit in ultimii ani in plantatia de vie de la Ostrov, de 1.200 de hectare si are o fabrica cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#milionari agricultura romania, #afaceri agricultura 2011, #investitii agricultura, #fermieri milionari, #agricultura romania , #Afaceri agricole