Plantele energetice, noua tendinta in agricultura

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:28
12162 citiri
Plantele energetice, noua tendinta in agricultura

Culturile de plante energetice reprezinta dovada faptului ca si afacerile in agricultura pot deveni foarte profitabile, atunci cand investitorii se adapteaza pentru a putea exploata la maximum resursele pe care le au.

Una dintre cele mai populare culturi de plante energetice din Romania este salix (salcia energetica), fiind raspandita in zone din toata tara, precum Suceava, Bacau, Brasov, Harghita, Covasna, Timisoara, Satu Mare, Calarasi, spune Vajda Lajos, presedintele asociatiei Green Energy. Aceste plante au o putere calorica ridicata (salcia - 5,4 kWh/ lemnul - 4,2 kWh), dar sunt mult mai ieftine decat lemnul si mai usor de produs. Utilizarea salciei energetice se face sub forma de tocatura sau sub forma de brichete sau peleti, folositi pentru centralele energetice pe baza de biomasa.

Primul agricultor care s-a incumetat la o astfel de afacere acum patru ani tocmai a incheiat prima recolta si se declara foarte multumit: "A meritat. Este cea mai rentabila cultura dintre toate pe care le-am avut pana acum", a declarat Domokos Arpad.

De ce este salcia energetica atat de avantajoasa

Salcia energetica este o planta care iubeste terenurile cu umiditate ridicata, insa rezista si in perioadele secetoase. Se recomanda plantarea in zonele care nu suporta alte culturi, precum zonele inundabile, spatiile compromise din jurul statiilor de epurare, zonele cu alunecari de teren etc. Astfel, agricultorii pastreaza terenurile bune pentru culturi de cereale, exploatand la maximum tot pamantul pe care il detin.

Costurile insamantarii unui hectar de salix este de 2800 de euro si va produce in medie 20 de tone de salcie macinata, pentru care se obtin peste 1000 de euro. Profitul se poate tripla daca recolta merge la export. Pe piata locala, o tona de salcie macinata se vinde cu 50-60 de euro, in Ungaria se vinde cu 90 de euro, in Austria cu 120 de euro, iar in Germania cu 140 de euro.

"Interesul si increderea pentru acest tip de investitie a crescut. Se poate observa si prin prisma cresterii numarului de proiecte europene in acest domeniu si mai ales prin cererea produsului finit (peleti, in special) venite dinspre Germania, Austria, Italia", a declarat Cornelia Mos, reprezentant Rebina.

Costurile de mentenanta sunt minime, in conditiile in care cultura are nevoie de ingrijire doar in primul an, insa rezista aproximativ 30 de ani.

Iarba elefantului (Miscanthus X Giganteus)

Iarba elefantului sau stuful chinezesc este o planta cultivata mai mult in zonele de Vest ale tarii, dar si in Dobrogea, acolo unde exista suficienta umezeala. Ca si in cazul salix, Miscanthus este o planta cu crestere intensiva 3-4 metri inaltime, care se poate recolta dupa primii 2-3 ani, insa care rezista pana la 30 de ani.

Are o productivitate de pana la 40 de tone/ha, iar pretul variaza intre 35 si 55 euro/tona. In schimb, costurile pentru insamantarea unui hectar sunt mai mari decat in cazul salix, ridicandu-se la 3000-3500 de euro, potrivit lui George Man, Project Manager in cadrul Sal Mis Renerg.

Finantare si subventii

Pentru cultivarea plantelor energetice se poate obtine finantare in cadrul Programului Nantional de Dezvoltare Rurala, prin masura 112 destinata instalarii tinerilor fermieri. Masura impune insa si anumite conditii, si anume existenta unei anumite dimensiuni a exploatatiei, pentru a putea solicita sprijin european. Spre exemplu, daca fermierul cultiva 7 ha cu salcie energetica, poate primi 40.000 euro.

Pentru a primi suma integral, intrucat ea se acorda in doua transe, respectiv 60% dupa semnarea contractului de finantare si 40% ulterior, beneficiarul trebuie sa dovedeasca extinderea exploatatiei, care se poate face si prin achizitionarea de teren, de butasi de salcie energetica, de utilaje etc.

In cazul in care recolta este folosita pentru alimentarea propriilor centrale, agricultorii pot beneficia si de subventia pe care statul o acorda pentru productia de energie electrica pe baza de biomasa: 2 certificate verzi pentru un MWh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#afacere salcie energetica, #cultura salcie energetica, #afaceri agricultura, #culturi plante energetice , #Afaceri agricole