Traficul in Bucuresti se va ameliora in circa 5 - 10 ani

Miercuri, 29 Noiembrie 2006, ora 05:56
971 citiri

Traficul aglomerat din Bucuresti ar putea sa se amelioreze in circa 5 - 10 ani, odata cu finalizarea unor proiecte de descongestionare si demararea altor proiecte, a anuntat marti, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste.

"Noi avem o serie de proiecte care se vor finaliza in circa cinci ani, si vor demara altele ce se vor finaliza poate peste 10 ani, care sa ne ajute sa descongestionam traficul din Bucuresti, dar nu vom avea o circulatie foarte usoara niciodata", a spus Gheorghe Udriste.

Oficialul a aratat ca circulatia in Bucuresti este de 10 ori mai ingreunata decat inainte de 1990, asta si datorita cresterii de peste 10 ori a numarului de masini, circa 1,5 milioane de autovehicule circuland zilnic prin Capitala, fata de 200.000 in 1990.

Primaria are in vedere mai multe programe pentru descongestionarea traficului. Autoritatea va cheltui 150 milioane de euro pentru construirea a 10 pasaje rutiere si poduri pana in 2008 si alte 500 milioane de euro pentru modernizarea a peste 2.000 de artere rutiere, in aceeasi perioada.

De asemenea, a anuntat Gheorghe Udriste, circa 22 de garaje-parcari vor fi contruire in cele mai importante piete ale Capitalei, precum Piata Universitatii, Piata Ateneului, Piata Presei Libere. Totodata, Primaria va introduce un sistem automatizat de gestionare a traficului, reguli mai stricte pentru parcare si va incerca sa dezvolte reteaua de metrou, care sa preia o mare parte din trafic, in 2007 urmand sa intre in constructie doua noi magistrale, cu o valoare totala de 1,6 miliarde euro.

In 2007, vor fi reabilitate peste 50 de artere rutiere, va fi in derulare constructia pasajului Basarab, vor fi achizitionate 100 de troleibuze si tramvaie noi si vor intra in reabilitare sectoarele de drum si de transport public din Soseaua Colentina, Soseaua Stefan cel Mare, Bulevardul Iancu de Hunedoare si alte artere importante.

Primaria ia in calcul impunerea unei taxe pentru cei care vor sa circule cu masinile proprii in Capitala, insa numai dupa ce se vor finaliza aceste proiecte care sa ofere o alternativa viabila pentru cetateni.

"O astfel de masura poate fi pusa in aplicare si la Bucuresti, insa ar trebui sa finalizam lucrarile la aceste proiecte pentru a oferi alternative viabile", a explica Gheorghe Udriste dupa ce s-a intalnit cu reprezentanti ai Economis Inteligence Unit, care au prezentat un studiu realizat in colaborare cu IBM pentru descongestionarea traficului in Bucuresti prin introducerea unei taxe, asa cum s-a petrecut in Londra, Stockholm si Oslo.

Rompres