Sistemele de asigurari devin gauri negre

Vineri, 28 Septembrie 2007, ora 10:34
1099 citiri

Imbatranirea populatiei si bolile cronice sunt principalele probleme care ar putea duce la prabusirea sistemelor de sanatate.

In 2015, pentru bugetele multor tari, sistemele de sanatate vor deveni adevarate gauri negre, sustine Henrik Hojlund, director de vanzari pe nord-estul Europei, la divizia de solutii medicale, in cadrul companiei IBM.

"Vor fi necesare schimbari semnificative pentru ca aceste sisteme sa functioneze si in viitor. Va trebui sa se treaca la o medicina bazata pe valoare si pe care oamenii sa si-o poata permite", a aratat el, cu ocazia unei conferinte desfasurate la IBM Zurich Research Center, pe tema medicinei si cercetarii.

Specialistii romani spun ca nici tara noastra nu va fi ocolita de astfel de probleme, insa la noi principalul deficit va fi lipsa personalului medical specializat.

Bolile cronice, ucigasul numarul 1

Henrik Hojlund si-a fundamentat declaratia pe un raport proaspat lansat de IBM Institute for Business Value si de catre IBM Healthcare Research, care estimeaza, pe baza unor cazuri concrete din trecut si a unor analize ale situatiei de acum din medicina, la nivel mondial, care va fi situatia sistemelor medicale peste 7 ani, daca nu se schimba nimic.

Conform raportului, ne vom confrunta cu doua probleme majore: cresterea numarului de decese cauzate de boli cronice si imbatranirea populatiei. In 2015, nu razboaiele sau accidentele rutiere, ci bolile cronice vor fi ucigasul numarul unu. In multe cazuri problema ar putea fi rezolvata prin schimbarea stilului de viata.

Pana la 90a din cazurile de diabet de tip 2 si pana la 50% din cazurile de cancer ar putea fi evitate daca oamenii si-ar verifica regulat starea de sanatate, ar avea un regim de viata echilibrat, bazat pe o dieta sanatoasa si pe exercitii fizice, se arata in raport.

Anii care au trecut sunt graitori in acest sens. In 2002, in Germania, aproximativ 11,2% din decese au fost rezultatul unor boli cronice. Locurile doi si trei sunt ocupate de infarctul miocardic si de insuficienta cardiaca, reprezentand 7,6%, respectiv 5,8% din cauzele de decese.

O alta cauza demna de luat in seama sunt erorile medicale. Numai in SUA ultimilor 10 ani erorile medicale se situeaza in topul celor mai frecvente 10 cauze care au generat decese.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=324452>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.