Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania pregateste ajutoare de stat pentru companii IT

Romania pregateste ajutoare de stat pentru companii IT

Nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste, potrivit NewsIn.

"Alaturi de alte state din zona, Romania se afla intr-o competitie pentru atragerea acestor companii si, pe langa resursele umane, infrastructura buna in domeniul telecom si facilitatile acordate programatorilor, trebuie sa aduci argumente in plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicatiilor lucreaza la o schema de ajutoare de stat pentru companiile care vor sa dezvolte in Romania afaceri in domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmand sa se numere IBM, Oracle, Dell si Ericsson", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Potrivit lui Vreme, Romania este pe lista tarilor in care IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, la fel ca si in cazul Oracle, care ar putea sa relocheze un centru dintr-o tara din Africa, in timp ce Ericsson vrea sa isi sporeasca numarul de angajati din centrul pe care il are in Romania cu pana la 500 de persoane, de la 800 in prezent.

"De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru in care si-ar putea desfasura activitatea cateva sute de angajati. In cazul IBM, noi am propus ca posibile locatii orasele Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, importante centre universitare, care pot asigura forta de munca necesara", a spus ministrul Comunicatiilor.

Subsidiara locala a IBM, cel mai mare furnizor international de servicii IT, are doua centre in Romania, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situate in Bucuresti.

Infiintata in 1995, IBM Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei in 2009, si avea peste 660 de angajati.

La finele anului trecut, ministrul Vreme a anuntat ca, la Targu Mures, ar putea fi infiintat un centru de cercetare al IBM, in care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectata intreaga zona balcanica.

"Centrul in care IBM ar putea angaja 3.000 de salariati este diferit de proiectul din Targu Mures", a spus Vreme.

La inceputul lunii aprilie, presedintele diviziei Service a Dell, Steve Schuckenbrock, a anuntat ca un miliard de dolari vor fi alocati in urmatorii doi ani pentru infiintarea a zece centre de date si extinderea serviciilor pentru clienti, astfel incat sa faciliteze vanzarile de hardware, software si servicii destinate companiilor mari.

De asemenea, compania americana urmeaza sa infiinteze 12 centre de solutii globale in acest an si alte zece in urmatoarele 18 luni.

Noile centre de date vor fi infiintate in Statele Unite, Europa si Asia, potrivit lui Schuckenbrock, citat de Bloomberg.

Dell este al treilea jucator mondial pe piata de calculatoare.

Oracle este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de aplicatii software pentru afaceri. In Romania, afacerile companiei au atins 75,5 milioane de euro in 2010, iar numarul de angajati a depasit 1.600.

Grupul suedez de telecomunicatii Ericsson are o puternica prezenta in Romania, afacerile subsidiarei locale atingand 563,7 milioane de lei (132,7 milioane euro) in 2010.

Cu aproape 1.300 de angajati, din care circa 800 in centrul de servicii deschis in 2007, Ericsson va continua si in acest an angajarile in Romania, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei.

In 2010, cifra de afaceri din industria romaneasca IT&C a atins 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) si dat publicitatii in luna mai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1968 ori