Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a avansat pe locul 45 in topul EIU privind gradul de pregatire pentru economia digitala

Romania a avansat pe locul 45 in topul EIU privind gradul de pregatire pentru economia digitala
Romania a urcat patru locuri, pana pe pozitia 45, intr-un clasament referitor la gradul de pregatire al economiei pentru oportunitatile oferite de dezvoltarea Internetului, top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU, divizia de informatii de afaceri a Economist Group, realizeaza clasamentul incepand din anul 2000, utilizand un model dezvoltat in colaborare cu Institutul IBM pentru Valoare in Afaceri.

Gradul de pregatire ("e-readiness") reprezinta un indicator privind starea infrastructurii nationale din domeniul IT&C pentru 69 de state, dar se refera, de asemenea, la capacitatea consumatorilor, companiilor si gvernelor de a beneficia de oportunitatile oferite de acest sector.

Pentru realizarea clasamentului, EIU a utilizat aproape 100 de criterii cantitative si calitative, grupate in sase categorii distincte, respectiv conectivitate si infrastructura tehnologica, cu o pondere de 20% in scorul final, mediul de afaceri - 15%, mediul social si cultural - 15%, mediul legislativ si politic - 10%, politicile si viziunea guivernamentala - 15%, adoptarea tehnologiilor de catre consumatori individuala si companii - 25%.

Institutul a introdus o serie de noi criterii in modelul utilizat pentru clasamentul aferent anului 2007, a modificat cele sase categorii de punctaje si a retras sau a schimbat ponderile unor criterii.

EIU a redefinit notiunea de conectivitate, referitoare la accesul populatiei la Internet si la situatia retelei de telefonie, prin acordarea unei ponderi mai ridicate indicatorului privind conexiunile la Internet in banda larga si eliminarea indicatorului referitor la liniile de telefonie fixa.

O alta modificare se refera la acrodarea unei importante crescute rolului guvernelor in incurajarea dezvoltarii economiei digitale, prin formularea de politici in acest domeniu si prin crearea unor canale de comunicatii digitale.

Romania a obtinut in total 5,32 puncte, fata de 4,44 puncte in 2006, si este mantionata in raport, alaturi de Chile, tara plasata pe locul 30, intre statele unde angajamentele asumate de autoritati in sectorul infrastructurii nationale si al programelor au determinat imbunatatiri importante ale punctajelor.

Nivelul mediu inregistrat la nivelul regiunii Europei Centrale si de Est este de 5,35 puncte in 2007, fata de 5,07 puncte in anul anterior.

In domeniul politicii si viziunii guvernamentale, Romania a obtinut 5,6 puncte, al treilea mare scor din Europa Centrala si de Est, dupa Estonia - 6,25 puncte si Slovenia - 5,75 puncte.

EIU acorda Romaniei cel mai mare punctaj pentru mediul de afaceri, de 6,73 puncte, urmat de mediul legislativ, cu 6, 45 puncte, politici guvernamentale, cu 5,6 puncte, mediul social si cultural, cu cinci puncte. Cele mai scazute note au fost obtinute pentru adoptarea tehnologiilor de catre consumatori individuali si companii - 4,95 puncte, respectiv conectivitate si infrastructura tehnologica - 4,2 puncte.

La nivel mondial, Danemarca si SUA se mentin pe primele doua pozitii ale ierarhiei, cu 8,8, respectiv 8,85 puncte. Suedia a urcat de pe locul patru pe doi, alaturi de SUA, fiind urmata de Hong Kong, Elvetia, Singapore, Marea Britanice, Olanda, Australia si Finlanda.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori