Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata autohtona de servicii IT va creste cu 25% anul acesta, pe fondul aderarii la UE

Piata autohtona de servicii IT va creste cu 25% anul acesta, pe fondul aderarii la UE
Piata de servicii IT din Romania se va majora cu 25% anul acesta fata de 2006, pe fondul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, pe fondul investitiilor straine directe si prin prisma dezvoltarii economice, reiese dintr-un studiu realizat de International Data Corporation (IDC) remis joi.

"Piata romaneasca de servicii IT va creste accelerat anul acesta fata de 2006, cand valoarea pietei amintite se situa la circa 244 milioane dolari", conform studiului IDC. Conform acestuia, cresterea pietei de servicii IT de anul trecut a fost de circa 22,3% fata de anul 2005.

"Avand cateva avantaje importante - cum ar fi suprafata si localizare, apropierea culturala de vestul Europei si Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice - Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT si, in acelasi timp, o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali", declara in comunicat Calin Mirea, research analyst la IDC Romania.

Piata romaneasca de servicii IT este dominata de companiile internationale, arata cercetarea. Primii trei furnizori de pe piata au fost, anul trecut, IBM, HP si Siveco, a caror cota cumulata a reprezentat aproape 35% din valoarea totala a pietei. In vreme ce liderul pietei si-a mentinut pozitia din anul precedent, ceilalti doi jucatori au urcat de pe pozitiile patru, respectiv sase, potrivit IDC.

Serviciile de integrare de sistem au reprezentat cea mai mare parte din veniturile totale ale pietei de servicii IT, cu o cota de 24,3%, urmate de suport hardware si instalare (17,8%) si suport software si instalare (13,6%). IDC se asteapta ca aceste categorii de servicii sa joace in continuare un rol important in piata romaneasca de IT.

Cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de productie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. Sectorul de utilitati s-a clasat pe locul secund, cu o cota de 16,3%, in timp ce sectorul guvernamental a fost al treilea, cu 15,9%. Se asteapta ca cererea pentru servicii IT sa creasca puternic in urmatorii ani, mai ales in telecomunicatii si sectorul financiar, potrivit IDC.

Companiile de telecomunicatii trebuie sa investeasca in IT pentru a castiga clienti si a-i fideliza, intr-o piata care se apropie rapid de saturare, in timp ce, in domeniul serviciilor financiare cererea pentru noi solutii IT va creste datorita competitiei acerbe precum si nevoii de aliniere la reglementarile bancare europene si internationale.

IDC considera ca, in domeniul serviciilor IT, cheltuielile vor creste in mod constant cu o medie de peste 18% in urmatorii cinci ani.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori