Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noile reglementari CSA vor face asigurarile mai... sigure pentru romani

Noile reglementari CSA vor face asigurarile mai... sigure pentru romani

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a definitivat Normele privind rezervele tehnice pentru asigurarile de viata, activele admise sa le acopere si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute. Noul act normativ intervine pe piata in conjunctura in care deja Romania este admisa in UE de anul viitor, iar respectivele norme respecta reglementarile similare din spatiul european respectiv.Potrivit noului act normativ, asiguratorii care practica activitatea de asigurari de viata trebuie sa constituie rezerve tehnice, inclusiv rezerve matematice, la un nivel care sa le permita onorarea tuturor obligatiilor asumate prin contractele de asigurare.

Valoarea acestor rezerve trebuie determinatepe baza unor principii, dintre care, in opinia noastra cele mai importante par a fi cel potrivit caruia valoarea rezervelor tehnice pentru aceasta clasa de asigurari se calculeaza printr-o evaluare actuariala prospectiva suficient de prudenta, luand in considerare toate obligatiile viitoare, determinate de conditiile de asigurare pentru fiecare contract de asigurare existent, incluzand toate beneficiile garantate, inclusiv valorile de rascumparare garantate, bonusurile la care asiguratii, contractantii sau beneficiarii sunt deja indreptatiti, fie colectiv, fie individual, indiferent de tipul bonusurilor in cauza - dobandite, declarate sau alocate, toate cheltuielile, inclusiv comisioanele si toate optiunile disponibile pentru asiguratii, contractantii sau beneficiarii pe baza termenilor contractului, dar din care se deduce valoarea primelor viitoare datorate.

De asemenea, rezerva de prime se va calcula lunar prin insumarea cotelor parti din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel incat diferenta dintre volumul primelor brute subscrise si aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calcularii, cu precizarea ca aceasta rezerva se calculeaza separat pentru fiecare contract de asigurare.

In ceea ce priveste rezervele matematice, prevederile actului normativ sunt deosebit de clare, dar din lipsa de spatiu vom preciza doar cateva aspecte in cadrul de fata. Astfel, orice rezerva matematica negativa va fi raportata si evidentiata ca fiind egala cu zero. De asemenea, cand valoarea de rascumparare a unui contract de asigurare este garantata, valoarea rezervelor matematice pentru acel contract de asigurare va fi mentinuta permanent cel putin la nivelul valorii garantate.

Cele mai interesante reglementari se refera la dobanda. Noile reglementari practic elimina orice concurenta neloiala in ceea ce priveste obligatiunile emise de stat si chiar pe cea facuta institutiilor de credit, in special bancilor. Astfel, cand contractele de asigurari generale prevad o rata garantata a dobanzii, aceasta poate varia in functie de moneda in care este exprimat contractul, cu conditia sa nu depaseasca 60% din rata dobanzii pentru obligatiunile emise de statul in a carui moneda este exprimat contractul, sau dupa caz, rata dobanzii de refinantare a Bancii Centrale Europene. De asemenea, pentru contractele exprimate in moneda altui stat membru al UE, CSA va consulta autoritatea competenta din statul membru in a carui moneda este exprimat contractul. Dar actul normativ mai prevede ca rata garantata a dobanzii va fi de maximum 3,5% pentru contractele de asigurari emise in lei si maximum 2,5% pentru contractele emise in valuta, cu precizarea suplimentara ca stabilirea unei rate maxime a dobanzii nu implica faptul ca asiguratorul sa fie obligat sa foloseasca o rata atat de ridicata.

Totusi, trebuie mentionat in cadrul de fata ca prevederile precedente nu vor fi aplicate la contractele de asigurari de viata si anuitati, care sunt legate de fonduri de investitii, in cazul contractelor de asigurari cu prima unica pentru o perioada de pana la opt ani, la cele fara participare la beneficii si in cazul contractelor de anuitati fara valoare de rascumparare. Totusi, in ultimele doua cazuri, la alegerea unei rate prudente a dobanzii, poate fi luata in considerare moneda in care este exprimat contractul si activele corespunzatoare detinute in momentul incheierii contractului sunt evaluate la valoarea lor. De asemenea, rata dobanzii folosita nu poate depasi randamentul previzionat al activelor, calculat in conformitate cu reglementarile in vigoare, avand in vedere si o deducere adecvata.

Bloombiz

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 12 Octombrie 2006

1.Gadget Mania: Un vis al omenirii devenit realitate: dozator de bere pentru acasa

Sub denumirea de Carlsberg DraughtMaster se poate achizitiona acest dozator de bere pentru uz casnic. Lansat evident de catre fabricantul de bere Carlsberg, dozatorul se gaseste pentru moment doar in magazinele din Anglia, unde costa 130 GPB (apx. 680 RON). Un butoias continand volumul a aproape 8 halbe de bere costa 14 GPB (apx. 74 RON). Nu este tocmai ieftin, dar efectul la petreceri este garantat.

2.Ciprian Stavar: Event: Linux Open Alternative Days

Pasiunea mea pura pentru tehnologie s-a oprit cu ceva timp in urma. Participand insa mai activ la evenimentul cu LOAD (re)descoper open source. Iata parte din programul prezentarilor: IBM - Linux: From Server to Client - Adam Jollans, Worldwide Linux Marketing Strategy Manager Rompetrol - Rompetrol si Open Source. Cum $6 miliarde cifra de afaceri se bazeaza pe Open Source - Felix Enescu, Chief Information Officer in cadrul Rompetrol Group...

3.Eduard Koller: Relevanta stirilor in Romania

Stirea despre accidentul din New York mi-a venit din Romania, unde rudele si prietenii urmareau cu sufletul la gura desfasurarea evenimentelor, transmisa in direct pe mai toate posturile de televiziune. Aici, in Seattle, nimeni nu auzise inca nimic. In timp ce MSNBC si CNN prezinta stirea ca fiind importanta prin prizma faptului ca unul din cele doua victime era pitcher de baseball la New York Yankees, principalele publicatii online romanesti pun stirea pe prima pagina, prezentand-o ca pe un...

4.Paul Maior: O forma letala de tuberculoza se raspandeste in lume

Alerta la scara mondiala lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. O forma deosebit de grava de tuberculoza, aproape imposibil de tratat, a facut numeroase victime in mai multe state ale lumii. Potrivit BBC, ritmul in care se raspandeste tuberculoza este considerat cel mai rapid de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. In Africa de Sud, aceasta boala a ucis peste 70 de oameni. Prezenta virusului a fost, deja, semnalata si in Asia. Se estimeaza ca boala va ajunge si in Europa.

5.BlogInvest: Cum investesti la bursa fara sa te pricepi

Casele de brokeraj au produse speciale pentru cei care nu doresc sa se implice decizional in tranzactii. Cei care nu stiu sa faca investitii pe piata de capital, dar si cei care stiu, dar nu au suficient timp pentru a se ocupa de investitii pe bursa pot apela la produsele oferite de unele societati de servicii de investitii financiare (SSIF-uri), concepute exact pentru aceasta categorie de clienti. Investitiile sunt decise de brokeri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1168 ori