IBM nu mai negociaza cu Sun Microsystems

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 16:10
1601 citiri
IBM nu mai negociaza cu Sun Microsystems

IBM si-a retras ofera de preluare a companiei Sun Microsystems, tranzactie evaluata la 7 miliarde dolari, care ar fi marit competitivitatea servelor de calculatoare produse in fata unor rivali precum Hewlett-Packard Co (HP), informeaza cotidianul Times pe pagina sa de internet.

Potrivit cotidianului, care citeaza niste rapoarte, grupul lui Bill Gates si-ar fi retras oferta dupa ce oficialii Sun au anuntat ca nu mai considera IBM ca fiind unicul partener de negocieri.

Actiunile Sun s-ar putea deprecia din cauza intreruperii negocierilor
, in conditiile in care cumpararea companiei era privita ca un demers pozitiv.

Times sustine ca Sun nu a fost multumita de oferta IBM de 9,40 dolari/actiune sau chiar mai putin. Niciuna dintre cele doua companii nu a anuntat precis daca discutiile ar putea fi reluate.

In urma cu doua saptamani, cand a fost anuntata o posibila preluare a companiei Sun Microsystems, actiunile acesteia s-au apreciat cu aproape 100%, la aproape 9 dolari/actiune. Tranzactia ar fi determinat, cel mai probabil, o interventie a autoritatilor antitrust din Statele Unite, pentru ca noul grup format ar fi controlat 42% din piata serverelor de calculatoare.

Anterior, cotidianul financiar Wall Street Journal spusese ca Sun a cerut asigurari din partea oficialilor IBM cu privire la problemele ce tin de autoritatile de reglementare, temandu-se ca oferta IBM lasa un ragaz prea mare companiei, special pentru a fi refuzata.

Pretul initial de cumparare fusese negociat intre 10 si 11 dolari/actiune, dar IBM a coborat nivelul la 9,55 dolari/actiune, pentru a oferi ulterior numai 9,40 dolari/actiune, potrivit cotidianului The Times. Din cauza scaderii ofertei, Sun a anuntat ca IBM nu va mai fi partenerul sau exlusiv de discutii, ceea ce a dus la retragerea ofertei.

E de asteptat ca incetarea tratativelor sa afecteze mai degraba grupul Sun, de dimensiuni mai mici, nu gigantul IBM, cel mai mare furnizor de tehnologie din lume, care a avut o performanta financiara pozitiva, in ciuda mediului economic international si nu numai, datorita afacerilor sale de externalizare.

Daca ar fi finalizata pana la urma, tranzactia ar marca cea mai mare achizitie din istoria IBM.

Sun a afisat o scadere cu 11% a veniturilor in trimestrul incheiat la 28 decembrie. Rapoartele media informeaza ca grupul se afla in cautarea unui potential cumparator de mai multe luni.

Compania Sun a fost considerata drept obiectiv de preluare pentru International Business Machines Corp, HP, Dell Inc si Cisco Systems Inc, dar atat bancherii, cat si analistii sunt de parere ca potentialii cumparatori si-ar putea pierde interesul pentru Sun din cauza dificultatii intampinate la evaluarea afacerilor sale de software, componente de calculatoare si servicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#IBM, #Sun, #Microsystems, #tranzactie, #miliarde, #negociere, #it , #stiri IBM