IBM dezvolta primele cip-uri care imita procesul de gandire

Sambata, 20 August 2011, ora 09:32
2445 citiri
IBM dezvolta primele cip-uri care imita procesul de gandire

Cercetatorii de la IBM au dezvoltat primele cip-uri care se pot adapta la informatii pe care nu au fost programate sa le primeasca si au capacitatea de a procesa semnale din lumea reala, precum temperatura, sunetul sau miscarea si sa le interpreteze corect. 

Cea mai mare provocare pentru cercetatori este aceea de a invata un computer sa se imite comportamentul creierului uman, iar testarea limitelor stiintei dureaza de zeci de ani de zile, potrivit The Daily Mail.

Specialistii de la IBM au facut primul pas catre combinarea celor doua lumi

IBM  a construit cele doua prototipuri de cip-uri care sunt menite sa proceseze informatia intr-un mod mult mai asemanator modului in care omul gandeste decat modul in care functioneaza cip-urile care functioneaza in acest moment pe PC-uri si supercomputere.

Dezvoltarea acestor cip-uri reprezinta un eveniment cu o importanta deosebita pentru proiectul care a durat sase ani si a implicat 100 de cercetatori si 25 de milioane de euro fonduri de la guvernul SUA. Si IBM a contribuit cu bani la acest proiect, suma fiind, insa, confidentiala.

Prototipurile vin ca o dovada in plus pentru a demonstra cresterea importantei ca dispozitivele computerizate sa faca mai multe sarcini in acelasi timp.

Acest lucru este important pentru realizarea de grafice si procesarea unor volume mari de date.

Domeniile in care cip-urile IBM pot fi utilizate in acest moment sunt inca banale, ele contribuind pana acum doar la conducerea unui simulator sau la jocul de Ping-Pong.

Ar putea trece mai mult de 10 ani pana cand cip-urile vor trece din stadiul de testari in laboratoare la produse propriu-zise, spun specialistii.

Cip-urile IBM reactioneaza si la stimulii complet necunoscuti

Interesanta nu este neaparat actiunea produsa de aceste cip-uri, ci modul in care se realizeaza aceasta actiune, spune Giulio Tononi, profesor de psihiatrie la University of Wisconsin at Madison, care a lucrat alatri de IBM in acest proiect.

Capacitatea cip-urilor de a adapta se adapta diferitelor tipuri de informatii pentru care nu au fost setate este cea mai importanta caracteristica.

Profesorul Tononi sustine, insa, ca mai sunt foarte multe lucruri de realizat pentru aceste cip-uri, dar primul si cel mai important pas a fost facut.

Cip-urile ar putea eficientiza infrastructura

Specialistii indomeniul tehnologiei au urmarit de foarte mult timp sa realizeze computere care sa invete exact ca oamenii. Chiar serverele iPhone sau Google pot fi si ele programate sa anticipeze anumite comportamente pe baza diferitelor actiuni din trecut.

Tehnicile de computerizare cognitiva explorate de IBM alaturi de cercetatori, insa, ar putea produce cip-uri cu o reactie mult mai precisa la informatiile neasteptate.

Interesul IBM asupra acestor cip-uri porneste de la dorinta de a gasi o modalitate de a procesa semnalele primite din lumea reala, precum temperatura, sunetul sau miscarea si de a le utiliza pe computer.

Compania este liderul unui intreg manifest pentru a face legatura intre infrastructura fizica, precum panourile de energie sau semafoarele, si tehnologii ale informatiei, precum serverele si software-ul, care ar putea contribui la controlarea sistemului lor de functionare.

Astfel de proiecte ar putea fi eficientizate prin existenta unor instrumente pentru monitorizarea multitudinii de semnale analoge existente in mediul inconjurator.

Dispozitivele create de IBM imita creierul uman

Dharmendra Modha, conducatorul proiectului de cercetare al IBM, sustine ca noile cip-uri au parti care se comporta ca niste neuroni digital si sinapse, acestea fiind elementele care fac diferenta intre aceste cip-uri si celelalte mai vechi.

Fiecare unitate de procesare are functii de computerizare, de comunicare si memorie.

“Trebuie sa inveti sa uiti aproape toate lucrurile pe care le stiai despre modul in care functioneaza cip-urile. Elementul-cheie care face diferenta este faptul ca memoria si procesorul sunt aduse foarte aproape impreuna. Este vorba, aici, de o capacitate foarte mare de a functiona in paralel”, a declarat conducatorul proiectului de cercetare.

Proiectul face parte din aceeasi cercetare in cadrul carei a IBM anunta in 2009 ca a simulat cortexul unei pisici, partea care se ocupa de procesul de gandire, folosind un computer extrem de complex.

In niciun caz nu se poate vorbi despre o lansare in curand a unui computer cu puterea creierului uman, insa cercetatorii au ajuns cu tehnologia destul de aproape de acest concept si au demonstrat ca aproape totul este posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cip ibm, #cip imita creier, #ibm , #stiri IBM