IBM ar putea oferi 6,5 mld $ pentru Sun Microsystems

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 16:27
1666 citiri
IBM ar putea oferi 6,5 mld $ pentru Sun Microsystems

Valoarea actiunilor Sun Microsystems a crescut spectaculos ieri dupa aparitia unei informatii neconfirmate oficial privind indentia IBM de a cumpara compania rivala in cadrul unei tranzactii estimate la 6,5 miliarde de dolari.

Actiunile Sun au crescut cu pina la 61%, informatiile fiind publicate in Wall Street Journal. Pretul oferit este mai mult decat dublu fata de valoarea de piata (market cap) calculata dupa valoarea titlurilor din ziua anterioara.

Cotidianul american spune ca nu este clar daca se va gasi un acord, iar oficialii IBM si Sun Microsystems au refuzat sa comenteze tranzactia.

Daca ar putea cumpara Sun, IBM castiga teren in competitia cu Hewlett-Packard (HP) pe segmentul serverelor si al solutiilor de stocare. Sun Microsystems este un jucator mare din piata, dar care merge in pierdere de ceva vreme.

Este de fapt al treilea trimestru incheiat pe pierdere si directorul executiv al Sun, Jonathan Schwartz va anunta concedierea a 6.000 de angajati.

Evolutia Sun Microsystems la bursa nu a fost una foarte buna in ultimele 12 luni. Pe de alta parte, lupta pentru serverele care opereaza marile servicii web este tot mai acerba, iar piata din ce in ce mai ingusta, asa ca tendinta consolidarii este puternica in industrie, spun analistii citati de Bloomberg.

Suma de 6,5 miliarde de dolari ar face din tranzactie cea mai mare achizitie facuta de IBM vreodata in istorie. Compania a cumparat anul trecut furnizorul de software pentru afaceri Cognos, o tranzactie de 4,9 miliarde de dolari care permite o competitie mai buna cu Oracle si SAP.

Valoarea actiunilor IBM a scazut in urma anuntului. Tranzactiile din industria IT&C s-au imputinat dramatic la inceputul acestui an. Toate achizitiile si fuziunile realizate totalizeaza 3,6 mii de miliarde de dolari, cam o cincime din volumul tranzactiilor realizate anul trecut in aceeasi perioada.

Achizitia Sun Microsystems, un rival traditional al Microsoft, ar fi cea mai mare tranzactie de la anuntarea acordului HP - EDS evaluat la 13 miliarde de dolari, din mai 2008. IBM ar castiga in urma achizitiei circa 9,6% din piata mondiala de servere, urcand propria cota la 43% fata de 30% pentru Hewlett-Packard, cifrele fiind estimate de Credit Suisse Group.

In acest domeniu Dell are o cota de 10,7 procente. Vanzarile de servere vor scadea anul acesta cu 17 procente, dar totalizeaza afaceri de 44,2 miliarde de dolari. Sun Microsystems are printre actionari un fond de investitii, care in ianuarie 2007 a bagat 700 de milioane de dolari in titlurile companiei.

Fondatorul companiei, care este si presedinte,Scott McNealy, este cel mai mare actionar persoana particulara. Specialistii Bloomberg spun ca Sun cauta de mai multe luni un cumparator pentru a evita situatia economica digicila. HP a respins orice negociere conform surselor citate de Wall Street Journal.

#ibm, # sun, # preluare, # microsystems , #stiri IBM