Gitenstein: Romania atrage in IT prin costurile reduse

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 18:13
1735 citiri
Gitenstein: Romania atrage in IT prin costurile reduse

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca nu are informatii despre planurile IBM in Romania, dar a precizat ca stie ca firmele de IT sunt interesate de Romania datorita costurilor reduse.

"Nu am detaliile despre acest subiect (n.red. planurile companiei IBMin Romania), dar stiu ca Romania este un mediu foarte atractiv pentru investitoriiin domeniul IT. Aveti niste tineri sclipitori. Fiul meu lucreaza la Microsoft, la Redmond, Washington. si a treia cea mai vorbita limba acolo este romana, deoarece aveti foarte multi ingineri de software acolo. Frumusetea a ceea ce companiile de hi-tech vor sa faca aici - siimi imaginez ca este si planul IBM - este ca e mult mai ieftin ca oamenii sa lucreze de aici decat de la Redmond. Asa ca, de ce sa nu construiesti ceva aici", a explicat Gitenstein.

El a adaugat ca nu este pregatit sa discute subiectul. "Ar trebui sa asteptati pana cand IBMisi face publice planurile", a spus el.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat oficialin cadrul conferintei de presa cu Hillary Clinton, deschiderea unei fabrici IBMin Romania, el spunand ca Romania asteapta si alte investitii de acest gen.

"SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori strainiin economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creatain Romania si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca", a spus Baconschi, referindu-se la centrul IBM.

El a adaugat ca exista un "dialog coerent politic,in sectoarele energiei, afacerilor strategice,in temele transatlantice siin cadrul NATO".

"Avem suficientaincredere politica, ne stim foarte bine si am vrea sa vedem mai multe companii americane investindin Romania", a adaugat el "si noi am vrea", a raspuns Hilary Clinton.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat pentru MEDIAFAX ca nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste.

Potrivit lui Vreme, Romania este pe lista tarilorin care IBM ar puteainfiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, la fel ca siin cazul Oracle, care ar putea sa relocheze un centru dintr-o tara din Africa,in timp ce Ericsson vrea saisi sporeasca numarul de angajati din centrul pe careil arein Romania cu pana la 500 de persoane, de la 800in prezent.

"De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centruin care si-ar putea desfasura activitatea cateva sute de angajati.in cazul IBM, noi am propus ca posibile locatii orasele Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, importante centre universitare, care pot asigura forta de munca necesara", a spus ministrul Comunicatiilor.

Subsidiara locala a IBM, cel mai mare furnizor international de servicii IT, are doua centrein Romania, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situatein Bucuresti.

#mark gitenstein, #ibm romania, #costuri reduse it, #invetsitori straini, #dell , #stiri IBM