Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel mai rapid computer din lume - 1.000.000 miliarde operatiuni pe secunda

Cel mai rapid computer din lume - 1.000.000 miliarde operatiuni pe secunda
Un computer proiectat pentru testarea virtuala a armelor nucleare din Statele Unite va fi cel mai rapid din lume, fiind capabil de a efectua 1.000.000 miliarde operatiuni pe secunda, a anuntat Departamentul pentru Energie din Statele Unite, scrie Reuters.Supercomputerul IBM Roadrunner din cadrul laboratorului national din Los Alamos, New Mexico, este primul care a atins acest grad de performanta, denumit in termeni specializati "petaflop", au anuntat departamentul si IBM.


"Flop" este un acronim pentru numarul de operatiuni ce pot fi efectuate intr-o secunda. Termenul petaflop desemneaza 1.000.000 miliarde operatiuni."Roadrunner va fi utilizat de departamentul energetic al Administratiei Nationale pentru Siguranta Nationala pentru a efectua calcule ce imbunatatesc posibilitatea de a verifica daca armele nucleare sunt fiabile, fara desfasurarea unor teste nucleare subterane", a anuntat departamentul in cadrul unui comunicat."Roadrunner nu va avea doar rolul principal in protejarea sigurantei sistemului nuclear american, ci va contribui la rezolvarea provocarilor energetice la nivel mondial si va deschide noi cai de cunoastere in campul cercetarii stiintifice", mai arata comunicatul."Pentru a oferi o imagine, daca fiecare dintre cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar avea un mini-calculator si ar lucra timp de 24 de ore pe zi, 365 zile pe an, ar fi nevoie de 46 de ani pentru a atinge nivelul de calcule efectuate de Roadrunner intr-o zi".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1357 ori