Aventurile unui expat la Bucuresti

Marti, 11 Septembrie 2007, ora 09:13
1489 citiri

A venit in Romania din 2003 pentru ca avea nevoie de o aventura. A gasit-o aici din plin si n-a mai plecat. Cum s-ar zice, s-a dat in toate masinutele: a invatat sa stea la coada prin notariate, si-a distrus masina intr-o groapa din asfalt, a mers cu maxi-taxi si bicicleta.

Mai mult decat atat, stie sa vorbeasca perfect romaneste. Sta prin Romana, impreuna cu doua pisici lenese. Cristopher Troxler s-a nascut la Bruxelles, in urma cu 34 de ani, a trait in Marea Britanie si Statele Unite si nu este un expat oarecare.

Din Manhattan in Valea Jiului

Nu e genul care sa coboare din masina direct in companie si dupa program sa faca drumul invers spre hotelul luxos. Nu angajeaza pe nimeni care sa-i rezolve micile corvoade administrative si prefera niste mici pe gratar cu cartofi prajiti unei cine pretioase intr-un hotel de lux.

In Romania a ajuns pentru ca se saturase de "visul american" si a lasat in urma un salariu cu multe zerouri la IBM ca sa plece voluntar al unei organizatii non-profit, Peace Corps, in Europa de Est. Asa a ajuns Cristian Troxler din Manhattan in Valea Jiului, sa traiasca la Petrosani cu 200 de dolari pe luna.

S-a mutat in gazda la o familie, unde a exersat limba, si dupa doi ani, cand trebuia sa se intoarca, a decis ca va ramane. "Am ramas pentru ca am vazut oportunitatile care se ivesc. Nu stiu, mi-a placut tara si chiar nu aveam de gand sa reiau in America lucrurile de unde le lasasem. Am simtit ca incep sa construiesc ceva aici".

TRAFICUL. "I refused to give Spaga"

Nu se plictiseste si intr-o tara precum Romania nici n-ar avea cum. Ce il innebuneste aici este traficul nebun si soferii, care sunt si mai nebuni. "Cred ca nicaieri in lume nu se conduce ca in Romania. Depasesc aiurea, trec pe linia de tramvai." Pentru acestia din urma, Cristopher are un remediu: "Ma asez cu masina jumate pe banda si jumate pe sinele tramvaiului si ii impiedic sa inainteze. Ma injura, ma claxoneaza si eu mor de ras".

Zilele trecute a luat o amenda, si politistul care i-a dat-o a ramas cu gura cascata pentru ca, la sfarsit, Cristopher i-a multumit. "I-am zis multumesc, multumesc mult. Si el se uita la mine si nu intelegea. "Cristopher continua intr-o minunata engleza romana: "I refused to give Spaga". I-a sugerat apoi politistului sa faca la fel cu toti cei care nu respecta legea in trafic.

SOSELELE. Si-a distrus masina intr-o groapa, prin Pipera

A avut si un accident, dar nu unul tipic. Si-a accidentat masina intr-una dintre gropile Bucurestiului. "Eram prin Pipera si ploua. La un moment dat, am intrat cu un sfert din masina intr-o groapa imensa din sosea, care fusese acoperita cu apa. N-am vazut-o. Ghinionul meu, ca n-aveam asigurare".

La inceput era hotarat sa urmeze calea fireasca: sa dea primaria in judecata pentru daune. Dupa cateva discutii cu prieteni romani si cu avocati, a renuntat. "Mi-am dat seama ca nu am nicio sansa. Daca ma pun cu ei, n-o sa-mi mai dea niciodata stampila. And you need the Stampila here, all the time".

PRETURILE. Un ceai in Capitala e cat un pranz la Petrila

Este de parere ca Romania nu e o tara scumpa, dar Capitala da. Nu-i place nimic mai mult decat o gustare romaneasca sanatoasa si ieftina. "Mancam grozav la Petrila. Comandam un castron cu ciorba, apoi felul doi, niste mici cu cartofi, si la sfarsit plateam 12 lei. Aici pe strada mea este o cafenea unde un ceai costa mai mult. Sunt preturi ca in restaurantele pariziene".

Chiar daca, pana la urma, evolutia continua a pietei din Romania l-a convins sa ramana, observa faptul ca lucrurile se misca prea repede pentru o anumita categorie. "Oamenii de conditie medie au de suferit. Este o explozie a preturilor la chirii. Tinerii nu-si permit un credit pentru a-si achizitiona o casa sau, daca si-l permit, ratele le mananca tot salariul".

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=322149>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...