Asigurarea obligatorie a locuintelor, in aplicare de la 1 iulie?

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 12:58
1787 citiri
Asigurarea obligatorie a locuintelor, in aplicare de la 1 iulie?

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pana la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea.

"Nu este o data certa. Totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.

Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a amintit ca, in prezent, cel mai important aspect al activitatii societatii se refera la achizitionarea si realizarea sistemului IT care va gestiona politele vandute si va genera permanent gradul de penetrare si furnizare a listelor persoanelor neasigurate.

"Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost incheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura IBM", a spus seful PIAD, care a evitat sa precizeze valoarea contractului.

Essential Systems este o companie specializata in furnizarea serviciilor in domeniul managementului documentelor, stocarii, arhivarii informatiilor, a documentelor si gestionarii arhivelor electronice.

Bulugea a mai spus ca, pana la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari vor incheia o polita de asigurare obligatorie a locuintelor.

PAID s-a infiintat in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari.

ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.

Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Legea 260/2008 nu are nicio legatura cu asigurarile facultative de locuinte. Proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala pot incheia polite a caror suma asigurata depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ national se situeaza in jurul a 15%. Fondul locativ national numara peste opt milioane de locuinte. 

La cât au ajuns datoriile românilor în prima parte a lui 2024. Valoarea creditelor ipotecare în lei s-a dublat
La cât au ajuns datoriile românilor în prima parte a lui 2024. Valoarea creditelor ipotecare în lei s-a dublat
În primele cinci luni ale acestui an, creditele ipotecare noi au ajuns la peste 18,5 miliarde de lei, un nivel aproape dublu față de cel înregistrat în prima parte a anului trecut. Dobânzile...
#asigurare, #obligatorie, #locuinte, #polite , #stiri IBM

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
Top:   30 zile 90 zile