IBM investeste trei miliarde de dolari in dezvoltarea unui chip ultraperformant

Joi, 10 Iulie 2014, ora 09:45
3625 citiri
IBM investeste trei miliarde de dolari in dezvoltarea unui chip ultraperformant
Sursa foto: Reuters

IBM va investi trei miliarde de dolari in urmatorii cinci ani in cercetare, pentru a dezvolta un nou chip care sa revigoreze afacerile sale din sectorul hardware, in scadere in ultimul timp.

Compania a facut anunutul inainte de a anunta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru al anului. Vanzarile din segmetul hardware al IBM au inregistrat, in primul trimestru al anului, o scadere cu 23% fata de acelasi interval din anul anterior, conform Reuters.

IBM cauta solutii pentru crearea unor chipuri mai eficiente, incercand sa gaseasca si noi materiale pentru productia acestora, cun ar fi nanotuburile de carbon, care sunt mult mai stabile decat siliciul, mai rezistente la caldura si care pot realiza conexiuni mai rapide.

Aceste investitii reprezinta jumatate din toate investitiile in cercetare si dezvoltare facute de IBM anul trecut. Compania se pregateste sa renunte la productia de chipuri, orientandu-se catre proprietatea intelectuala. Informatii din piata arata ca IBM este aproape de a incheia o tranzactie cu producatorul de chipuri Globalfoundries.

Investitiile R&D, esentiale pentru sectorul hardware

In luna mai, directorul financiar al IBM, Martin Schroeter, a spus ca investitiile in cercetare si dezvoltare sunt esentiale pentru revigorarea sectorului hardware, care este asteptat sa se stabilizeze in 2014 si sa reintre in crestere in 2015.

IBM este singura mare companie care a investit in dezvoltarea de chipuri din carbon. Asa cum cererea pentru echipamente mai rapide este in crestere, investitiile ar putea aduce companiei avantaje in fata competitorilor, ca Oracle si HP, a spus Richard Doherty, director la compania de cercetare The Envisioneering Group.

Cea mai mare parte a electricitatii ce trece prin cipurile de siliciu este transformata in caldura, a adaugat Doherty, numai 30% fiind folosita eficient.

"Electronul siliciului parca alearga prin zapada. Nu poate mai repede", a spus el.

IBM deja a facut cercetari pentru grafen, considerat cel mai bun conductor de

electricitate, prin care electronii circula cu o viteza de zece ori mai mare decat prin siliciu.

Noile chipuri vor accelera procesele de calcul care ar permite dezvoltarea de inteligenta artificiala si o mai mare putere de calcul cognitiva. Compania spera ca prin aceste investitii sa dezvolte tehnologii care sa permita computerelor sa imite eficienta, marimea si puterea de calcul a creierului, a mai spus Doherty.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ibm investitie, #ibm cercetare, #investitie cercetare , #Investitii