Huawei revine în fruntea pieței smartphone-urilor din China. Cum și-a recăpătat gigantul tech poziția de lider

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 01:01
387 citiri
Huawei revine în fruntea pieței smartphone-urilor din China. Cum și-a recăpătat gigantul tech poziția de lider
FOTO: GSMArena

Huawei a reușit o revenire spectaculoasă, recâștigând poziția de lider pe piața smartphone-urilor din China după mai bine de trei ani, conform datelor recente furnizate de Canalys.

În primul trimestru al anului 2024, livrările de smartphone-uri Huawei au ajuns la 11,7 milioane de unități, reprezentând o cotă de piață de 17% și o creștere anuală de 70%. Analistul Canalys, Toby Zhu, a atribuit succesul Huawei răspunsului entuziast al pieței față de seriile Mate și Nova de smartphone-uri.

Îmbunătățirea treptată a producției și aprovizionării cu seria Mate 60 a fost un factor crucial în creșterea generală a Huawei.

Istoria declinului Huawei

Declinul Huawei de pe piața smartphone-urilor a fost un proces gradual, determinat de o combinație de factori externi și provocări interne. În 2019, guvernul SUA a plasat Huawei pe Lista Entităților, interzicând practic companiilor americane să facă afaceri cu gigantul tehnologic chinez. Acest lucru a împiedicat Huawei să utilizeze sistemul de operare Android de la Google și să acceseze tehnologii cruciale din SUA, inclusiv semiconductori. SUA a presat, de asemenea, aliații să excludă Huawei din rețelele lor 5G, invocând preocupări de securitate națională. Multe țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Japonia, au interzis sau restricționat echipamentele Huawei din infrastructura lor 5G.

Ca urmare a sancțiunilor SUA, vânzările de smartphone-uri Huawei au scăzut dramatic, atât în China, cât și la nivel global. Compania a fost forțată să vândă brandul său de smartphone-uri Honor în 2020 pentru 100 de miliarde de yuani (15,2 miliarde de dolari). În 2021, Huawei a raportat cea mai mare scădere de venituri din istoria sa, cu o diminuare de 47% în sectorul electronicelor de consum, care include smartphone-urile. Veniturile totale ale companiei au scăzut cu aproape 30% la 320 de miliarde de yuani (35,5 miliarde de lire sterline) în prima jumătate a anului 2021.

În 2022, Huawei a raportat cea mai mare scădere anuală a profitului din 2011, cu o reducere de 69% față de anul precedent. Compania a atribuit acest declin unui mediu extern dificil, creșterii prețurilor la materii prime și măsurilor stricte de control al pandemiei în China. Veniturile Huawei au rămas aproape constante în 2022, cu o ușoară creștere de 0,9%, ajungând la 642,3 miliarde de yuani (90,3 milioane de dolari). Segmentul de consum, care include smartphone-urile, a înregistrat o scădere de peste 11% comparativ cu 2021.

Strategia Huawei pentru revenire

Strategia Huawei de a echipa smartphone-urile sale cu propriul sistem de operare Hongmeng și procesoare Kirin a dat roade. Seria Nova 12, lansată în decembrie, include Hongmeng 4.0 și suportă comunicații prin satelit bidirecționale, extinzând aplicabilitatea cipurilor Kirin și îmbunătățind performanța în segmentul de preț mediu. De asemenea, upgrade-ul recent al seriei P la Pura 70, care încorporează tehnologie de lentile telescopice inovatoare pentru performanțe îmbunătățite de imagine, a generat un interes semnificativ pe piață.

Una dintre strategiile cheie ale Huawei pentru 2024 este dezvoltarea capacităților AI pentru terminalele inteligente, atât la nivel hardware, cât și software, bazându-se pe practicile de succes din domeniul ICT și AI industrial. Pe măsură ce ecosistemul Hongmeng continuă să se extindă, Huawei a devenit al treilea cel mai mare sistem de operare pentru smartphone-uri și alte dispozitive de edge computing din piața chineză, fiind pregătit să provoace duopolul Android și iOS.

Competiția în piața smartphone-urilor din China

Deși revenirea Huawei este impresionantă, alți producători de smartphone-uri nu stau pe loc. Performanța remarcabilă a OPPO cu seria Reno 11 i-a permis să urce rapid pe locul doi, cu livrări de 10,9 milioane de unități. Honor, vivo și Apple, care au avut livrări agresive în trimestrul al patrulea din 2023, au încetinit în primul trimestru din 2024. Honor s-a clasat pe locul trei cu 10,6 milioane de unități livrate, în creștere cu 9% față de anul anterior, în timp ce vivo a urmat îndeaproape cu 10,3 milioane de unități livrate, în scădere cu 9%. Apple a înregistrat cea mai mare scădere dintre primii cinci producători, situându-se pe locul cinci cu 10 milioane de unități livrate, o scădere de 25% față de anul anterior.

...citeste mai departe despre "Huawei revine în fruntea pieței smartphone-urilor din China. Cum și-a recăpătat gigantul tech poziția de lider" pe Ziare.com

După alegerile europarlamentare, Comisia urmează să dea verdictul. Decizia care ar putea afecta profund relațiile cu China, așteptată săptămâna aceasta
După alegerile europarlamentare, Comisia urmează să dea verdictul. Decizia care ar putea afecta profund relațiile cu China, așteptată săptămâna aceasta
Comisia Europeană ar urma să dezvăluie în cursul acestei săptămâni nivelul taxelor vamale suplimentare pe care le va aplica pe mașinile electrice produse în China, informează luni, 10...
#Huawei, #China, #smartphone , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Google Chrome primește o actualizare importantă. Ce pot face acum utilizatorii Android
  2. OPPO pregătește lansarea globală a modelului Find X8 Ultra. Cu ce specificații vine
  3. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  4. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  5. AMD a lansat noua familie de procesoare Ryzen 9000 la Computex 2024
  6. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  7. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  8. Cea mai buna alegere pentru a găsi cele mai bune soluții audio Bose