Producatorii de ciment anunta cresteri de preturi de cel putin 12%

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 23:48
1263 citiri

Cimentul se va scumpi in acest an cu cel putin 12%, dupa ce anul trecut preturile au crescut cu acelasi procent, ceea ce va determina scumpirea caselor in constructie.
"Pretul cimentului va creste cu 10%-12%. Probabil ca aceasta nu va fi singura majorare din 2008", a declarat ieri directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth.

"Pretul cimentului este influentat de costul de productie, de costul energiei si de cel al fortei de munca", a mai spus managerul Holcim. Antreprenorii vor profita de acest anunt pentru a scumpi casele in constructie, apreciaza Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). "Nu stiu insa daca procentul de crestere al preturilor la casele noi va fi acelasi cu cel al cimentului", a adaugat Polizu.

Taxele de exploatare se regasesc in costul final

Si Lafarge va creste pretul cimentului, dar nu face inca publice cifrele aferente acestei majorari. "Costurile sunt afectate si de marirea spectaculoasa a taxelor pentru exploatarile miniere (de la 10 lei la 1.000 de lei pe kilometru patrat - n.r.), hotarata la sfarsitul anului trecut", potrivit directorului financiar al Lafarge, Philippe Platon.

Piata romaneasca a cimentului este controlata de filialele locale ale grupurilor Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania). Vanzarile de ciment, betoane si agregate ale Holcim la inceputul acestui an nu reprezinta decat o treime din cele realizate in 2007, din cauza vremii nefavorabile constructiilor.

<a href=http://evz.ro/articole/detalii-articol/392762/Cimentul-tot-mai-scump/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...