Mediul investitional din Romania este intre "slab" si "satisfacator"

Luni, 01 Martie 2010, ora 16:01
1233 citiri
Mediul investitional din Romania este intre "slab" si "satisfacator"

Companiile elvetiene apreciaza ca mediul investitional din Romania este intre "slab" si "satisfacator", printre principalele bariere numarandu-se birocratia, politicile economice, infrastructura de transport si instabilitatea politica, potrivit unui raport elaborat de Ambasada Elvetiei.

Dintr-un total de 21 de investitori elvetieni chestionati de autorii studiului cu privire la mediul investitional pentru companiile straine din Romania, cinci au apreciat ca situatia este "buna", opt - "satisfacatoare", sapte - "proasta", iar o companie a catalogat-o drept "foarte proasta", precizeaza Mediafax.

Printre avantajele oferite investitiilor straine se numara potentialul pietei interne, stabilitatea cursului de schimb valutar si a legislatiei, precum si personalul calificat.


"Estimam cu prudenta ca totalul investitiilor elvetiene in Romania este de mimim 1,7 miliarde franci elvetieni sau 1,12 miliarde de euro", a declarat, luni, la o intalnire cu presa, autorul studiului, Simon Geissbühler, consilier in cadrul Ambasadei Elvetiei.


Peste jumatate din aceasta suma este acoperita de producatorul de materiale de constructii Holcim, care a investit circa 640 milioane de euro in Romania.


In aceste conditii, Elvetia se plaseaza intre primii sase sau opt investitori straini in Romania, potrivit sursei citate. Geissbühler a concluzionat ca Romania are deocamdata, din punctul de vedere al investitiilor, o pozitie stabila si relativ puternica, comparativ cu statele vecine.


Prezent la eveniment, ambasadorul Elvetiei in Romania, Livio Hürzeler, a afirmat ca in acest an Elvetia va porni primele proiecte din cadrul unei finantari totale de 120 milioane de euro, reprezentand fonduri nerambursabile, acordata Romaniei.

 

#mediul investitional, # investitii, # elvetia, # companii , #stiri Holcim