Holcim, in scadere drastica, ia noi masuri de reducere a costurilor

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 14:08
1573 citiri
Holcim, in scadere drastica, ia noi masuri de reducere a costurilor

Holcim, cel de-al doilea producator de ciment din lume, a afisat miercuri o scadere cu 54% a profitului anual din 2009, coborare mai drastica decat estimau analistii, si a dat o perspectiva negativa pentru 2009, in contextul prabusirii pietei constructiilor la nivel mondial, scrie Reuters.

In 2008, profitul net a scazut cu 53,9%, la 1,782 miliarde franci elvetieni (1,21 miliarde euro), comparativ cu estimarile analistilor, de 1,864 miliarde franci elvetieni, in timp ce profitul operational a coborat cu o treime, la 3,360 miliarde franci elvetieni.

Cifra de afaceri a scazut cu 7%, la 25,15 miliarde franci, in timp ce analistii mizau pe o cifra de afaceri de 25,634 milliarde franci elvetieni. Holcim, ce concureaza cu grupul francez Lafarge, cu compania mexicana Cemex si cu compania germana Heidelberg Cement, a anuntat ca profitul trimestrial a scazut la 1,8 miliarde franci elvetieni sub estimarea medie dintr-un sondaj Reuters, de 1,9 miliarde franci.

In cel de-al patrulea trimestru, vanzarile au scazut cu 14%, la 5,817 miliarde franci elvetieni, cu mult sub nivelul estimarilor, de 6,294 miliarde.

Criza economica mondiala a afectat cererea de ciment si de alte materiale de constructii, si scaderea inregistrata in piata constructiilor a inceput sa se extinda chiar in India si Europa de Est, foste regiuni de crestere. "2009 va fi un alt an dificil pentru sectorul constructiilor si al materialelor de constructii. Desi au fost anuntate programe de ajutoare guvernamentale, Holcim se asteapta la o noua scadere a cererii", a anuntat grupul intr-un comunicat publicat miercuri.

Grupul, prezent si in Romania, a renuntat la toate previziunile pentru anul in curs, "din moment ce nu exita indicatii clare in legatura cu evolutia viitoare a economiei mondiale". Holcim vrea sa se concentreze pe reducerea costurilor si pe generarea unui aflux de capital cat mai masiv.

Pe langa inchiderea definitiva a trei fabrici din Spania si din Statele Unite, anuntata in noiembrie, grupul va suspenda activitatea in cadrul altor doua intreprinderi americane. In total, un fost inchise deja zece centre de productie, a anuntat compania, fara sa specifice numarul angajatilor disponibilizati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii, #costuri, #profit , #stiri Holcim