Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SNLO a aprobat fuziunea cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice din Oltenia

SNLO a aprobat fuziunea cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice din Oltenia

Producatorul de lignit SNLO a aprobat vineri in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), a declarat vineri pentru NewsIn directorul economic al CE Turceni, Ionel Mantog.

"Azi dimineata (vineri, 23 octombrie), a avut loc AGA la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), unde a fost aprobata fuziunea SNLO cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), pe baza mandatului dat de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al acestor companii. Aceste fuziuni trebuie sa aiba loc in vederea infiintarii celor doua mari companii din sectorul energetic", a precizat Ionel Mantog, directorul economic al CE Turceni si membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la SNLO.

De asemenea, acesta a precizat si ca va urma si fuziunea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani cu Electrocentrale Bucuresti si cealalta parte a Hidroelectrica.

Printre pasii care vor urma se numara raportul administratorilor, planul de fuziune, precum si inregistrarea companiilor nou formate la Registrul Comertului.

Presedintele ISPE, Dan Gheorghiu, a declarat in septembrie ca furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electricaa fost scos din componenta celor doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorul energetic, cel putin pana in 2013, pentru a "da o sansa marilor jucatori privati".

De asemenea, producatorul de gaze de stat, Romgaz, care initial trebuia sa intre intr-una din cele doua companii cu termocentrala de la Iernut, dupa ce ar fi preluat-o de la Termoelectrica, nu mai figureaza acum in noua structura propusa de autoritati.

Astfel, in noua varianta propusa, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH).

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, cele doua companii rezultate din reorganizarea sectorului energetic vor deveni functionale pana in iunie 2010.

Cele doua societati vor fi listate la bursa, cu un procent ce va fi stabilit ulterior. Ministerul Economiei va fi actionarul majoritar al acestor doua companii.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2339 ori