Sindicat: Includerea Hidroelectrica in cele 2 companii ar continua practicile cu "baietii destepti"

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 16:14
1282 citiri
Sindicat: Includerea Hidroelectrica in cele 2 companii ar continua practicile cu "baietii destepti"

Includerea unitatilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica in cele doua companii care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic nu ar face decat sa continuie practicile cu baietii destepti, a declarat miercuri presedintele executiv al Federatiei Univers, citat de NewsIn.

"Includerea Hidroelectrica si Nuclearelectrica in cele doua companii va aduce beneficii pentru cei care au contracte incheiate pe termen lung si pagube importante pentru consumatori. Totodata, sustinerea noastra se refera si la desfiintarea contractelor cu baietii destepti astfel incit toata cantitatea de energie produsa de Hidroelectrica, de Nuclearelectrica si de alti producatori sa fie vanduta prin oferta publica si sa fie accesibila tuturor consumatorilor si furnizorilor", a declarat miercuri presedintele executiv al Federatiei Univers, Dumitru Chirita, in urma pichetarilor din fata Ministerului Economiei.

Circa 600 de sindicalisti din Federatia Univers au pichetat marti si miercuri, intre orele 12.00 si 14.00, sediile ME, ANRE, Electrica, Enel, CEZ si E.ON din Capitala, protestand intre altele si fata de nerespectarea contractelor de privatizare. Federatia Univers sustine ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica cu filialele sale si Electrica sa nu fie incluse in cele doua companii energetice nationale, care ar rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic.

Totodata, Federatia cere ca Hidroelectrica sa ramana o societate nedivizata cu serviciile de mentenanta internalizate si solicita anularea contractelor cu "baietii destepti". "In primul rand vreau sa fac precizarea ca actiunile din aceste zile se inscriu intr-o suita de actiuni pe care organizatia noastra le are in vedere astfel incat sa aratam opiniei publice ca intentia ministrului Adriean Videanu de a include in cele doua companii Hidroelectrica si filialele sale si Nucearelectrica nu ar face altceva decat sa conduca la o functionare a pietei de energie intr-o maniera distorsionata si sa se continuie practicile de pana acum, practici care i-au pus in evidenta pe acei baieti destepti.

De aceea, noi apreciem ca cea mai importanta masura pe care ministerul trebuie sa o ia in legatura cu sectorul energetic este sa organizeze o piata intr-o maniera transparenta, nediscriminatorie, astfel incat consumatorul sa fie singurul care trebuie sa castige din liberalizarea pietei", a mai spus Dumitru Chirita.

Chirita a subliniat faptul ca, pe langa problemele care tin de aceste doua companii, exista probleme care se refera la internalizarea serviciilor energetice in sectoarele pe care le deservesc, astfel incat Hidroelectrica, Electrica si Transelectrica sa aiba in componenta lor serviciile energetice care astazi functioneaza in afara acestor companii.

"Totodata, o problema foarte importanta pentru noi este si problema actiunilor de la grupul CEZ, actiuni care astazi se doresc a fi vandute de catre Electrica intr-o maniera ilegala si imorala, pentru ca ele apartin de drept salariatilor, iar domnul ministru Videanu si Electrica sunt obligati sa le vinda acestora asa cum de altfel au solicitat inca de la incheierea procesului de privatizare", a precizat Chirita.

Presedintele executiv al Federatiei Univers a mentionat ca discutiile de marti cu reprezentantii Ministerului Economiei si din zilele trecute nu au solutionat problemele de fond, si ca, in schimb, a avut o intalnire cu ministrul Adriean Videanu, "care a inteles ca este nevoie de o restructurare a pietei din punct de vedere al reglementarilor" si abia apoi sa fie luata in discutie intentia de infiintare a unor companii sau de regrupare a unor producatori.

"Acest lucru este un pas inainte si vine si in intampinarea dorintelor noastre. Noi vom continua actiunile de protest pana cand vom vedea reglementarile aprobate si dupa aceea vom vedea in ce masura aceste reglementari sunt urmate de practici corecte din partea celor care participa la piata de energie", a incheiat Dumitru Chirita.

#companii, #energie, #sindicat , #stiri Hidroelectrica