Nicolescu: Borza ar trebui sa returneze bonusul de 2,2 milioane de euro de la Hidroelectrica

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:42
1490 citiri
Nicolescu: Borza ar trebui sa returneze bonusul de 2,2 milioane de euro de la Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ar trebui sa returneze onorariul de 2,2 milioane de euro incasat anul trecut la iesirea din insolventa a companiei, urmand ca Adunarea Creditorilor sa ii aprobe un nou onorariu pe care sa il primeasca la inchiderea definitiva a insolventei, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme energetice, organizat de Institutul Aspen.

"Domnul Borza a incasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la iesirea din insolventa a Hidroelectrica (in iunie 2013 - n.r.), insa compania a reintrat in insolventa (in februarie 2014 - n.r.) Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui sa returneze onorariul de performanta de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor sa rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza sa inteleaga ca este nevoie sa fim principiali si sa accepte sa returneze bonusul. Nimeni nu trebuie sa se cramponeze de bonusuri", a spus Nicolescu.

El a precizat ca decizia va fi luata in Adunarea Creditorilor, unde reprezentantii Departamentului pentru Energie sunt minoritari.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat miercurea trecuta Adunarea Generala a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanta de 3,2 milioane de euro, la care se va adauga TVA, pentru intreaga procedura de insolventa a companiei, potrivit convocatorului sedintei, obtinut de AGERPRES.

Creditorii au decis amanarea deciziei cu o saptamana

Joia trecuta, Remus Borza declara ca va demisiona din aceasta functie daca Adunarea Creditorilor nu ii va aproba onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA. Din acesta, 2,2 milioane de euro reprezinta reconfirmarea bonusului incasat deja, iar un milion de euro reprezinta bonusul pe care il va incasa la urmatoarea iesire din insolventa a companiei.

"Daca nu mi se aproba onorariul nici saptamana viitoare, imi voi depune mandatul. Trebuie sa apar aceasta profesie. Nu pot face munca patriotica", a spus Borza.

Potrivit acestuia, legislatia din domeniul insolventei prevede onorarii intre 3% si 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, in primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a incasat doar 0,22%.

"Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care incaseaza 4%, si de cel de la Oltchim, care are 5%", a completat Borza.

El a mai spus ca acest mandat al sau va fi mai lung decat primul, care a durat un an, si mult mai complicat.

"Hidroelectrica va iesi din insolventa abia in mai-iunie anul viitor, in principal din cauza litigiilor pe care le avem cu baietii destepti din energie carora le-am reziliat contractele", a explicat Borza.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima data in insolventa in perioada 20 iunie 2012 - 26 iunie 2013. Euro Insol a incasat bonusul de 2.265.538 euro la iesirea companiei din insolventa in data de 26 iunie 2013. Curtea de Apel Bucuresti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reintoarcerea companiei in insolventa, dupa ce procesul de inchidere a insolventei a fost contestat in instanta.

In sedinta din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amanat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodata, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe luna plus TVA. Printre creditorii Hidroelectrica se numara: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administratia Nationala Apele Romane, ING, Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank si Unicredit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#insolventa Hidroelectrica, #Remus Borza Hidroelectrica, #Razvan Nicolescu , #stiri Hidroelectrica