Ne-am vazut cu sacii in caruta: Guvernul nu executa Termoelectrica, in ciuda criticilor CE

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 01:21
1196 citiri

Guvernul a aprobat suspendarea pe o perioada de sase luni a procedurilor de executare silita a datoriilor Termoelectrica fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), considerand ca blocarea conturilor companiei poate afecta functionarea in siguranta a sistemului energetic national.Executarea silita a creantelor fiscale administrate de ANAF fata de Termoelectrica a fost suspendata printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Decizia va fi aplicata dupa avizul Consiliului Concurentei, conform Legii 143/1999 privind ajutorul de stat,

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a instituit sechestru asupra bunurilor Termoelectrica la sfarsitul anului trecut, iar Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a solicitat Agentiei, recent, sa deblocheze conturile firmei.

In prezent, compania are datorii totale de circa 1,2 miliarde euro, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta obligatii catre stat.

Masura de deblocare a conturilor Termoelectrica este justificata de MEC prin faptul ca procedurile de executare silita prin decontare bancara, initiate de ANAF, impiedica efectuarea de plati catre furnizori si, implicit, oprirea productiei de energie electrica si termica, cu urmari grave pentru functionarea in siguranta a sistemului energetic national si confortul termic al populatiei.

Directorul comercial al Termoelectrica, Viorel Marian, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX ca deblocarea conturilor companiei, pe o perioada de sase luni, va permite firmei sa directioneze sumele incasate din livrarile de energie pentru constituirea stocurilor de combustibil necesare pe perioada de iarna.

Stocurile de carbune pentru sucursalele Doicesti si Paroseni au fost asigurate, insa furnizorii de gaze si pacura ameninta termocentralele Borzesti si Electrocentrale Braila cu sistarea livrarilor in caz de neplata a facturilor.

Termoelectrica are de recuperat de la companii precum Hidroelectrica, Transelectrica si Electrica, sume care depasesc nivelul de 70 milioane lei.

MEC detine integral actiunile Termoelectrica, iar institutia a propus stergerea datoriilor companiei, o decizie in acest sens urmand a fi adoptata de catre Consiliul Concurentei, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca nu se va implica in aceasta problema.

Consiliul Concurentei a solicitat, saptamana trecuta, completarea notificarii legate de stergerea datoriilor Termoelectrica, luand in calcul varianta de a aproba doar anularea datoriilor acumulate de companie pana in 2004.

Termoelectrica detine trei filiale de productie, respectiv Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroseni si Electrocentrale Galati, precum si cinci sucursale, fara personalitate juridica - Borzesti, Braila, Doicesti, Paroseni si sucursala de valorificare si servicii.

Compania a realizat, in 2005, circa 56,7% din productia de energie electrica la nivel national, de 59,7 GWh.

Raportul de monitorizare prezentat marti de Comisia Europeana critica decizia Guvernului de la Bucuresti de a relua practica anularii marilor datorii catre buget, respectiv de a sterge debitele unui mare furnizor de energie, fara a prezenta un plan de restructurare convingator. Arieratele companiei furnizoare de energie depasesc 1% din PIB, se arata in Raport.

Mediafax