Moody's: Eventuale decizii cu tenta sociala ale ANRE ar afecta ratingul Hidroelectrica

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 17:48
1767 citiri
Moody's: Eventuale decizii cu tenta sociala ale ANRE ar afecta ratingul Hidroelectrica

Eventuale decizii motivate politic sau social ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar pune presiune pe ratingul producatorului de electricitate Hidroelectrica, in conditiile in care ar afecta performantele financiare ale companiei, potrivit Moody's, informeaza NewsIn.

Agentia de rating analizeaza, in raportul "2010 Outlook for Corporates in EMEA" publicat joi, factorii ce ar putea sustine sau afecta calificativele companiilor Hidroelectrica si Transelectrica, controlate de statul roman, carora agentia le acorda calificative in prezent.

Pentru Hidroelectrica, factorii cu impact negativ asupra ratingului tin de o eventuala crestere a presiunii concurentiale ce ar eroda cota de piata a companiei, de cresterea indatorarii in urma unor investitii peste nivelul programat ori a platii unor dividende foarte mari, precum si de eventuale "decizii inconsistente ori motivate politic sau social ale ANRE", care ar duce la o crestere a volatilitatii performantei companiei, corelata cu slabirea profilului financiar al Hidroelectrica.

Moody's acorda in prezent Hidroelectrica ratingul 'Ba1' (prima treapta sub categoria cu recomandare de investitii), cu perspectiva stabila.

O alta companie romaneasca pe care Moody's o monitorizeaza este transportatorul national de electricitate Transelectrica, in evaluarea careia agentia de rating se va axa pe analizarea deciziilor ANRE privind stabilirea tarifelor de transport de electricitate si a impactului acestora asupra performantei financiare a Transelectrica, posibilitatii sau capacitatii Transelectrica de a-si ajusta investitiile de capital pentru a nu-si pune in pericol situatia datoriei, precum si succesului companiei de a accesa noi surse de finantare pentru a acoperi noi investitii.

Ratingul Transelectrica ar putea fi supus unor presiuni negative serioase in cazul cresterii semnificative a indatorarii sau a ajustarii insuficiente a tarifelor de transport de electricitate ceea ce ar duce la slabirea parametrilor de protectie a datoriei.

Moody's a atribuit Transelectrica ratingul 'Baa3' (ultima treapta de investment grade), cu perspectiva negativa.

Datele de piata publicate de operatorii nationali pentru 2009 arata o cadere importanta a consumului de energie atat in tarile mai vulnerabile din Europa Centrala si de Est, cu 14,9% in Letonia si cu 9% in Romania, cat si in cele mai puternice din Europa Centrala.

Astfel, in Ungaria declinul in consumul de energie a fost de 10,2%, iar in Slovacia, de 10%.

Pentru 2010, prognozele indica o cerere scazuta pentru energie, insa declinul din ce in ce mai temperat de la o luna la alta sugereaza ca tendinta negativa in ce priveste consumul de energie a atins pragul cel mai de jos.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating, # hidroelectrica, # anre, # energie, # transelectrica , #stiri Hidroelectrica