Manageri privati la Hidroelectrica si CNH

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:23
2001 citiri
Manageri privati la Hidroelectrica si CNH

Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei (CNH) sunt luate in calcul pentru implementarea managementului privat, conform NewsIn.

"Sunt doua dintre variante, dar pot sa mai apara si modificari. Poate vor fi trei companii care sa intre in acest proiect pilot. Cel tarziu la inceputul lunii octombrie, insa, vrem sa avem noile conduceri", a explicat ministrul economiei, Ion Ariton.
Luna trecuta, Ariton a declarat ca vrea ca, pana in luna iulie, doua companii din portofoliul ministerului pe care il conduce, una cu profit si alta aflata pe pierdere, sa intre intr-un program "in doi pasi" de inlocuire a actualei conduceri cu un management privat. "Inca nu am stabilit care vor fi companiile, dar va fi una cu profit - pentru ca si cele cu profit pot avea un profit mai mare - si una aflata pe pierdere. Pana in luna iulie, vreau sa avem noi conduceri private la cele doua, urmand ca apoi sa evaluam rezultatele", a declarat atunci Ariton.

Ministrul Economiei a precizat ca nu s-a stabilit deocamdata modalitatea prin care se va realiza managementul privat, existand discutii inclusiv cu Banca Mondiala despre modalitatea de punere in practica a acestui proiect.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent, intr-un interviu acordat NewsIn, ca Fondul a fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international. "Am fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international, precum si cu reorganizarea pe parcursul anului viitor a guvernantei acestor companii pentru imbunatatirea transparentei si eficientizare. Asa cum am afirmat la ultima vizita a Fondului efectuata in Romania, ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi, care sunt esentiale pentru cresterea economica", a spus Franks.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in data de 9 mai, la TVR, ca el a solicitat introducerea in Acordul cu FMI a managerilor independenti la conducerea regiilor de stat, explicand ca a atentionat si PDL in legatura cu acest lucru intr-o intalnire anterioara, insa "nu a fost luat in seama". "Va marturisesc ca eu am vrut acest lucru. Regiile nu erau in atentia FMI. Nu au fost niciodata. (...) A fost un subiect asupra caruia eu am insistat foarte mult inca de la ultima misiune a FMI pentru noul acord sa includem situatia regiilor pentru ca nu am reusit niciodata. Am incercat in timpul Guvernului Tarciceanu sa-l conving sa trecem la alt tip de management al regiilor. Am incercat in timpul Guvernului Boc", a spus presedintele, adaugand ca a cerut acest lucru si conducerii PDL, dar si coalitiei, insa "dintotdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic".

In luna aprilie, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat ca va publica anuntul de licitatie pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate in subordinea sa, fara a nominaliza aceste companii. Ministerul preciza ca s-a incheiat evaluarea "Functional Review" efectuata de Banca Mondiala la Ministerul Economiei, care, de asemenea, recomanda implementarea masurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate in subordinea ministerului.
MECMA are in subordine circa 70 de companii si institute, printre care se afla cele mai profitabile companii de stat din tara, cum ar fi Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#management privat, #companii stat, #hidroelectrica, #ministru economie , #stiri Hidroelectrica