La 31 decembrie ar putea functiona cele doua societati energetice

Sambata, 22 August 2009, ora 11:34
1304 citiri
La 31 decembrie ar putea functiona cele doua societati energetice

Cele doua societati rezultate in urma restructurarii sectorului energetic din Romania ar putea fi functionale la data de 31 decembrie, a afirmat, vineri, la Targu Jiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, transmite corespondentul NewsIn.

"Pana la sfarsitul lunii septembrie, vom prezenta Guvernului actul normativ de restructurare a productiei de energie. Speram ca la data de 31 decembrie 2009 cele doua companii nationale energetice sa devina functionale. Dupa cum se stie, 15 august a fost dead-line-ul dezbaterii publice.

Avem opinii de la toti cei interesati si chiar sugestii privind programul anuntat de Ministerul Economiei. Urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa avem ultimele discutii cu structurile patronale si sindicale din cadrul companiilor nationale.

In perioada 6-15 septembrie, vom avea o ultima manifestare legata de armonizarea tuturor propunerilor privitoare la restructurarea productiei de energie", a spus Videanu.

Marin Condescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, prezent la intalnirea cu ministrul Economiei, a declarat ca este multumit de finalizarea anuntata de Videanu.

"De zece ani de zile ne luptam pentru infiintarea acestor companii, pentru ca Romania sa aiba independenta energetica.

De la 1 ianuarie 2010 este un nou drum si credem ca vom gasi solutii impreuna cu noua conducere a celor doua companii nationale pentru evitarea somajului tehnic sau a neplatii salariilor. Avand in vedere finalitatea acestui demers, cred ca a meritat sa luptam pentru crearea acestor companii.

Este solutia sigura ca Romania sa fie independenta energetic, iar cele doua mari companii nationale nu vor mai fi supuse unor jocuri ne-economice, nu vor mai face jocul nimanui", a sustinut Marin Condescu.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei (ME) Alexandru Patruti a declarat, insa, saptamana aceasta, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca societatile rezultate in urma restructurarii sectorului energetic din Romania nu vor fi gata in acest an, deoarece trebuie gasit un consultant de talie internationala.

"Trebuie sa gasim un consultant de talie internationala pentru cele doua companii, care sa gaseasca modalitatile tehnice pentru comasarea companiilor. Cu siguranta nu vor fi gata in acest an.

Problema este inca in analiza", a spus Patruti. Potrivit acestuia, nu se stie cand anume vor fi functionale, iar ministerul acum clarifica detaliile pe care ar trebui sa le ceara posibilului consultant. Cele doua societati rezultate din restructurarea sectorului energetic vor fi listate la bursa, cu un procent ce va fi stabilit ulterior.

ME va fi actionarul majoritar al acestor doua companii. In componenta primei societati vor intra: Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), cele doua unitati ale centralei de la Cernavoda (apartinand Nuclearelectrica), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), o parte din Electrica si doua sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea si SH Slatina.

Cea de-a doua companie va cuprinde ELCEN, CTE Deva si Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu), Compania Nationala a Huilei (CNH), Romgaz si cealalta parte a Electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#videanu, #decembrie, #societati, #energetice , #stiri Hidroelectrica