Investitii de 75 de milioane de euro la Hidrocentrala Stejaru

Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:50
2785 citiri
Investitii de 75 de milioane de euro la Hidrocentrala Stejaru

Hidroelectrica a lansat licitatia publica internationala pentru proiectul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), valoarea estimata a lucrarilor fiind de 75 de milioane de euro, informeaza, luni, compania.

Pe 16 mai a.c., Hidroelectrica a transmis spre verificare Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) documentatia de atribuire pentru procesul de licitatie al proiectului 'Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida)'.

Valoarea estimata a proiectului este de 75 milioane euro si se va realiza pe o durata de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului. Contractul propune retehnologizarea celor sase hidroagregate ce insumeaza o putere instalata de 210 MW. Prin utilizarea volumului impresionant al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, nu mai putin de 1,23 miliarde de metri cubi de apa (a doua acumulare din tara dupa Portile de Fier I, cu un volum de 2,5 miliarde metri cubi), CHE Stejaru injecteaza in Sistemul Energetic National in medie 435 GWh anual', mentioneaza Hidroelectrica.

Compania se asteapta ca, pana la finele lunii octombrie 2014, sa finalizeze procesul de licitatie si sa atribuie contractul de retehnologizare a primei hidrocentrale de mare putere din Romania.

In luna martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru proiectul Stejaru, deoarece institutia a intarziat foarte mult in privinta deciziei privind eliberarea sumelor necesare derularii contractului.

Astfel, Hidroelectrica a pregatit documentatia de atribuire a proiectului in conformitate cu OUG 34/ 2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, urmand ca finantarea acestuia sa fie asigurata din surse proprii.

Odata cu validarea documentatiei de catre ANRMAP, Hidroelectrica lanseaza in mod public licitatia pentru proiectul Stejaru, cu publicare in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP).

Hidroelectrica a informat deja peste 300 de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul hidroenergetic despre intentia lansarii proiectului Stejaru, feed-back-ul primit aratand interesul major de care se bucura acest proiect pe plan intern si international, mai spune compania.

Hidroagregatele Hidrocentralei Stejaru au fost puse in functiune in perioada 1960 - 1962, depasind cu mult durata normala de viata, respectiv 22 de ani.

"Uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international. Totodata, exploatarea centralei se va face in conditii de siguranta", afirma Hidroelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#retehnologizare Hidrocentrala Stejaru, #proiect Hidroelectrica, #proiect hidrocentrala Stejaru , #stiri Hidroelectrica