Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine 3,5 mld euro din listarea la bursa

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 14:26
1199 citiri
Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine 3,5 mld euro din listarea la bursa

Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursa a unor pachete minoritare de actiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achizitii in tara sau in afara Romaniei, a declarat marti managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, anunta Mediafax.

"Pentru Hidroelectrica estimam ca poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obtine 1,3 miliarde euro, fara ca statul sa piarda controlul. Ar putea folosi banii pentru achizitii in tara sau in afara", a afirmat Konieczny, care este si vicepresedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la conferinta MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

Compania Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea.

El a adaugat ca din cauza contractelor bilaterale Hidroelectrica a pierdut 800 milioane de lei din profit in 2009.

"Ce se intampla la Hidroelectrica platim cu totii. In 2009 compania a aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale", a spus Konieczny.

Franklin Templeton crede ca statul ar putea derula o oferta de listare pentru un pachet de 36% din actiunile Hidroelectrica, rezultate in urma unei majorari de capital, o operatiune similara urmand sa fie derulata pentru 43% din actiunile Nuclearelectrica.

Astfel, statul ar ramane in continuare actionar majoritar, cu cate 51% din actiunile fiecarei companii, fata de participatiile din prezent, de 80% la Hidroelectrica si 90% la Nuclearelectrica.

Totodata, participatiile Fondului Proprietatea ar urma sa scada de la 20% la 13% in cazul Hidroelectrica si de la 10% la 6% la Nuclearelectrica.

Acesta s-a referit si la privatizarea Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze din Romania, care in 2004 a fost privatizat cu grupul austriac OMV.

"Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate pretul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar inainte de privatizare Petrom nu facea bani", a precizat sursa citata.

Konieczny a aratat ca daca Petrom nu ar fi fost privatizat, probabil ca pretul benzinei ar fi fost acum 8 lei pe litru. Petrom vinde in prezent carburanti inclusiv cu peste 6 lei pe litru, dupa majorari succesive de la inceputul anului.

El a explicat ca pretul benzinei ar fi fost peste cel din prezent pentru ca ar fi reflectat costurile foarte mari pe care Petrom le inregistra inainte de privatizare.

"Un motiv era managementul companiei inainte de privatizare. Erau costuri foarte mari", a explicat Konieczny.

Managerul de fond al FP s-a aratat nedumerit de termenul "management privat" vehiculat de cativa ani de conducerea Ministerului Economiei, ca solutie la eficientizarea unor companii de stat.

"Ce inseamna a privatiza managementul? Am intrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit aceasta exprimare in alte tari. Este greu sa gasesti manageri care au stat in functie in Romania mai mult de doi ani. Ministerul i-a tot schimbat", a mai spus Konieczny.

Potrivit acestuia, masurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanta corporativa, oferte publice pentru listarea la bursa, prin care companiile sa atraga fonduri pentru investitii, iar Guvernul sa nu piarda controlul acestor societati.

"Listarile la Bursa de la Bucuresti sustin lichiditatea si ajuta la dezvoltarea pietei de capital", a mentionat Konieczny.

#hidroelectrica, #nuclearelectrica, #listare bursa, #privatizare petrom , #stiri Hidroelectrica