Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hidroelectrica se listeaza in sfarsit la Bursa. Cate actiuni va scoate la vanzare compania

Hidroelectrica se listeaza in sfarsit la Bursa. Cate actiuni va scoate la vanzare compania


Capitalul Hidroelectrica va fi majorat cu 12,49% prin emiterea de noi actiuni, Fondul Proprietatea avand dreptul sa subscrie 2,49% din titluri, in baza dreptului de preferinta, iar 10% din actiuni vor putea fi cumparate prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.

"Propunerea privind de strategia privatizare, (...) respectiv majorarea de capital social prin aport de capital privat, s-a bazat pe urmatoarele elemente: atragerea de resurse financiare independente de la subscriitori (investitori institutionali si de retail), necesare realizarii proiectelor de dezvoltare, modernizare si retehnologizare ale societatii comerciale, cu impact asupra veniturilor statului, in

calitate de actionar, in timp, si solicitarile actionarului minoritar semnificativ, Fondul Proprietatea, pentru listarea societatii comerciale", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Scrisoarea de intentie transmisa de Guvern Fondului Monetar International prevede ca Hidroelectrica va derula oferta publica primara cu un pachet reprezentand 15% din actiuni, se mentioneaza in nota de fundamentare.

"Acest proiect de scrisoare de intentie precizeaza (...) aprobarea, pana la jumatatea lunii martie 2013, a actului normativ pentru derularea unei oferte publice primare a unui pachet de actiuni nou reprezentand 10% din capitalul social al Hidroelectrica Bucuresti", se spune in nota de fundamentare. Fondul Proprietatea va avea drept de preemtiune, astfel ca pe langa pachetul de 10% va fi emis un pachet suplimentar de actiuni de 2,49 %, care va fi oferit spre subscriere Fondului pentru mentinerea participatiei actuale, de 19,94%.

"Astfel se asigura posibilitatea de a putea fi oferit spre subscriere potentialilor investitori pe piata de capital a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 10 % din capitalul social", se arata in nota de fundamentare.

Fondul Proprietatea va putea cumpara actiunile la un pret similar celui din oferta publica. Proiectul de act normativ nu prevede o data pentru oferta publica.

Guvernul a ales in luna aprilie a anului trecut consortiul BRD (lider de consortiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest pentru a intermedia listarea Hidroelectrica la bursa.

Proiectul de hotarare prevede ca o comisie sa coordoneze procesul de vanzare a actiunilor. Comisia va fi formata din sapte membri si va fi prezidata de ministrul delegat pentru energie sau un secretar de stat numit prin ordin al ministrului.

In comisie se vor regasi un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice (numit prin ordin al ministrului), un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru (numit de primul-ministru), seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sau un reprezentant al acestei institutii (numit prin decizie a sefului acestei institutii), un reprezentant al Ministerului Economiei (numit prin ordin al ministrului), directorul general al Hidroelectrica, precum si un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Printre atributiile acestei comisii se regasesc avizarea pretului la care se va derula oferta, care va fi aprobat de Guvern.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2104 ori