Hidroelectrica exporta curent pentru Jocurile Olimpice de la Atena

Marti, 17 August 2004, ora 10:34
1234 citiri

Romania este in topul exportatorilor de energie electrica in aceasta perioada catre Grecia, unde se desfasoara unul dintre cele mai importante evenimente din acest an, Jocurile Olimpice de la Atena.Producatorul de energie electrica Hidroelectrica, unicul exportator roman de electricitate, livreaza in aceasta perioada exporturi de energie electrica in Grecia prin intermediul traderului elvetian Atel, spun surse din piata.

Importurile Greciei de energie electrica sunt acoperite in proportie de jumatate de catre compania bulgara de transport a energiei electrice NEK, restul fiind acoperite din livrari facute de Romania si Serbia, relateaza agentia bulgara de presa Novinite.

"In acest moment, singurul exportator de energie electrica este Hidroelectrica, prin intermediul companiei elvetiene Atel. Exporturile de energie electrica sunt in crestere in perioada de vara. Dar Romania face si importuri de electricitate chiar acum din Bulgaria prin intermediul firmelor Energy Holding si Grivco", au spus pentru Ziarul Financiar sursele citate.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Hidroelectrica nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.

Romania a exportat in primul semestru al acestui an catre Grecia o cantitate de 1,08 milioane MWh, in valoare de peste 20 mil. euro, ceea ce inseamna doua treimi din totalul exporturilor derulate in perioada mentionata.

Grecia a devenit in ultimii ani cea mai importanta piata de export a companiilor energetice romanesti, valoarea exporturilor ajungand la 35 mil. euro in 2003, respectiv 64 mil. euro in 2002.

Romania si Bulgaria sunt singurele state net exportatoare din regiunea Europei de Sud - Est, in conditiile in care Grecia, Serbia, Albania sau Turcia inregistreaza deficite de putere in sistem si nu-si pot asigura din surse proprii cererea locala, sustin expertii in domeniu.

Romania produce anual aproximativ 56 TWh, din care anul trecut a exportat aproximativ circa 3 TWh, adica in jur de 5%.

Hidroelectrica este in acest moment cel mai competitiv producator de electricitate de pe piata romaneasca, datorita costurilor scazute de producere, urmat de Nuclearelectrica, ce opereaza centrala nucleara de la Cernavoda.

In urma cu un an, Hidroelectrica a sistat exporturile de energie electrica, in conditiile in care seceta puternica din lunile de vara a provocat o criza in sectorul energetic.

Criza a lovit in plin cei mai rentabili producatori locali de electricitate, ceea ce le-a afectat rezultatele financiare.

Hidroelectrica a inregistrat astfel in 2003 pierderi in valoare de 3.622 miliarde lei (96,4 milioane euro) la o cifra de afaceri de 10.200 miliarde lei (272 milioane euro).

Pentru acest an, sunt prognozate venituri de pana la 13.500 miliarde lei si recuperarea partiala a pierderilor de anul trecut.

Sursa: ZF