Update Hidroelectrica a iesit din insolventa, mai curata dar si mult mai uscata. Ce riscuri ameninta compania

Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:03
1881 citiri
Update Hidroelectrica a iesit din insolventa, mai curata dar si mult mai uscata. Ce riscuri ameninta compania

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a iesit din insolventa, o veste buna pentru piata de capital, care asteapta listarea unei noi companii de stat, spune Florin Hantila, manager de fond in cadrul Certinvest. Totusi, riscurile nu vor ocoli compania de stat, care a scapat, de curand, de "baietii destepti".

"Spre deosebire de Nuclearelectrica, in cazul Hidroelectrica, nu exista o generare continua de energie, pentru ca aceasta poate fi afectata si de factori precum seceta, asa cum s-a intamplat anul trecut", precizeaza brokerul Certinvest, pentru Business24.

De asemenea, fata de Nuclearelectrica, unde exista o productie constanta si posibilitatea negocierii unor contracte stabile in retea, Hidroelectrica se poate afla in situatia in care sa cumpere energia din alte parti, pentru a onora contractele, mai remarca Florin Hantila.

In opinia brokerului, nu exista riscul intoarcerii "baietilor destepti", intrucat toate contractele care au fost negociate vor fi clarificate si facute transparent.

Hidroelectrica scapa de insolventa

Cel mai mare producator de energie din Romania a iesit din insolventa, conform deciziei luate de Tribunalul din Bucuresti si confirmata si de administratorul judiciar Remus Borza. Premierul Victor Ponta spunea ca privatizarea companiei de stat va incepe imediat ce producatorul de energie va iesi din insolventa.

Remus Borza a mai precizat ca in primele cinci luni din 2013 compania a inregistrat un profit record, de 380 milioane de lei si se asteapta la un profit de 434 de lei pentru anul acesta. De asemenea, Remus Borza a mentionat ca planul de reorganizare al companiei, care viza disponibilizarea a peste 300 de angajati, va continua.

Sucursalele Hidroelectrica de la Targu-Jiu, Caransebes, Oradea, Sibiu, Sebes si Buzau vor fi desfiintate. Si cele 158 de microhidrocentrale ale companiei vor fi scoase la vanzare.

Borza spune ca microhidrocentralele vor fi scoase la vanzare intre lunile iunie si septembrie, in cadrul unor licitatii internationale. Compania spera sa obtina intre 150 si 200 milioane euro pe ele.

Decizia Tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel a Capitalei

Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, insa decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Instanta a luat aceasta decizie in baza articolului 32 din Legea insolventei (85/2006).

Prin aceeasi decizie, luata miercuri, Tribunalul Bucuresti a respins mai multe cereri de opozitie facute de Andritz Viena si Andritz Elvetia. Grupul austriac Andritz este furnizor de tehnologie si servicii pentru diverse sectoare industriale, inclusiv pentru unitati de productie a energiei.

Aministratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denuntat la inceputul anului actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre Hidroelectrica cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare.

Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro, parte a grupului austriac, a obtinut constant din 1997 contracte in valoare totalla de peste 900 milioane de euro cu incredintare directa din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.

Iesirea din insolventa, promisa de mult

Administratorul judiciar promitea inca din luna mai ca Hidroelectrica va iesi din insolventa pe 26 iunie.

"Aseara (marti - n.red.), Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil saptamana viitoare, Hidroelectrica, dupa un an de zile de lupte grele de tot, fara contracte cu baieti destepti, fara pierderile la Videanu in buzunar, fara toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piata", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ponta s-a angajat in fata FMI ca privatizeaza Hidroelectrica

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va lista 10% din actiunile Hidroelectrica dupa ce compania iese din insolventa.

Creditorii au aprobat, marti, planul de reorganizare a Hidroelectrica, care trebuia analizat de catre judecatorul sindic desemnat de Tribunalul Bucuresti.

Inceputul insolventei

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti", din cauza carora a ajuns la datorii de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,1 miliarde de euro.

In octombrie anul trecut, la cateva luni dupa intrarea companiei in insolventa, Remus Borza spunea ca, "paradoxal o decizie corecta din punct de vedere juridic si istorica pentru ca ea creeaza premisele unei reorganizari de succes la Hidroelectrica".

Administratorul special al companiei preciza ca decizia insolventa Hidroelectrica ii bucura pe cei 500 de creditori ai companiei, intre care se gasesc 15 banci.

"Efectele sunt benefice in ceea ce priveste Hidroelectrica. Suntem intr-o situatie paradoxala: ajungem sa ne bucuram ca Hidroelectrica ramane in insolventa, atat noi cat si creditorii, printre care se gasesc 15 banci cu investitii de 17 milioane de euro. In total vorbim de 500 de creditori", declara, in luna octombrie Remus Borza.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Hidroelectrica iesire insolventa, #Hidroelectrica datorii, #Remus Borza Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica