Hidroelectrica a demarat lucrarile la aductiunea Bistra-Lac Poiana Marului

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 15:48
2592 citiri
Hidroelectrica a demarat lucrarile la aductiunea Bistra-Lac Poiana Marului

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din tara, a demarat vineri lucrarile la tronsonul final al aductiunii secundare Bistra - Lac Poiana Marului, investitia ridicandu-se la 100 milioane lei, au declarat reprezentantii companiei, informeaza NewsIn.

"Aceste lucrari vor asigura drum liber apelor din bazinul raului Bistra spre Lacul Poiana Marului, pentru tranformarea lor in energie in centrala hidroelectrica Ruieni, aducand un aport suplimentar de 49,4 GWh/an. Executia proiectului a fost aprobata prin decretul 294/1981", au precizat reprezentantii companiei.

Aductiunea secundara Bistra-Lac Poiana Marului face parte din obiectivul de investitii Amenajarea Hidroenergetica Bistra-Poiana Marului-Ruieni-Poiana Rusca, proiect ce are ca scop punerea in valoare a potentialului hidroenergetic al zonei, estimat la 501 GWh/an.

Potrivit companiei, amenajarea a fost gandita ca un ansamblu de lucrari hidrotehnice, care preiau, conduc si uzineaza debitele principalelor cursuri de apa.

"Eu cred in acest proiect, lasat mai la coada. In plus, vine la cateva zile dupa declaratiile comisarului european pentru energie, Guenther Oettinger (care preciza ca sunt necesare investitii de circa 1.000 de miliarde euro in infrastructura energetica a Uniunii Europene pana in 2020, n.r.).

Aceste declaratii vor avea un impact important in urmatorii ani," a declarat vineri directorul general la Hidroelectrica, Mihai David, in cadrul unei intalniri cu presa in judetul Caras-Severin.

Amenajarea hidroenergetica Bistra-Poiana Marului-Ruieni-Poiana Rusca este situata in zona sud-vestica a tarii, in judetul Caras-Severin, si este delimitata de muntii Tarcaului spre est, bazinul Belareca spre sud, raul Timis spre vest si raul Bistra Bucovei spre nord.

Schema generala a amenajarii este formata din Caderea Ruieni (barajul si lacul de acumulare Poiana Marului si hidrocentrala Ruieni), Caderea Raul Alb (barajul si lacul de acumulare Poiana Rusca, cu hidrocentrala Raul Alb) si Caderea Scorilo, fiind in proiect.

#Hidroelectrica lucrari aductiune , #stiri Hidroelectrica