Guvernul ar putea reveni la ideea infiintarii a 2-5 companii egale ca forta de piata, in locul CEN

Luni, 09 Februarie 2009, ora 11:41
1551 citiri
Guvernul ar putea reveni la ideea infiintarii a 2-5 companii egale ca forta de piata, in locul CEN

Infiintarea CEN ar duce la cresterea preturilor la energia electrica vanduta consumatorilor eligibili, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern, in document fiind invocat un studiu din 2006 ce prevede alternativa infiintarii a 2 - 5 companii de producere a energiei, echilibrate ca forta de piata.

Memorandumul, elaborat de Ministerul Economiei, a fost aprobat in sedinta de joi a Guvernului, urmand ca Executivul sa propuna Parlamentului respingerea Ordonantei de Urgenta numarul 128/2008, care prevede infiintarea Companiei Energetice Nationale, noteaza NewsIn.

Noua companie urma sa se infiinteze prin preluarea, de catre Electrica, a pachetelor de actiuni de la Hidroelectrica si de la complexurile energetice Rovinari si Turceni.

Argumentele impotriva infiintarii CEN, aduse in memorandumul elaborat de Ministerul Economiei, sunt "efectele de distorsiune a pietei concurentiale, a pietei de energie si consecintele in functionarea sistemului energetic".

"Compania nationala va detine circa 80% din puterea instalata, circa 50% din productia de energie electrica si peste 90% din serviciile de sistem.

Puterea unei astfel de companii este semnificativa si, in conditiile unui management relativ independent, aceasta isi poate impune punctul de vedere in dialogul cu autoritatile statului, la fel cum isi impun in prezent punctul de vedere distribuitorii privati", se prezinta in document riscurile crearii CEN.

Un alt argument, in ceea ce priveste riscurile, este acela ca o companie care detine 50% din piata nationala de energie electrica are o pozitie dominanta pe piata, pe care o poate utiliza in avantajul propriu si in dezavantajul celorlalti participanti pe piata si al consumatorilor de energie.

"Prin manipularea cantitatilor oferite orar pe piata angro de energie electrica, poate forta cresterea preturilor sau poate crea dificultati celorlalti participanti, inclusiv poate forta falimentul unor producatori mai putin flexibili si cu costuri relativ mari".

In plus, se arata in document, sindicatul CEN isi va putea impune punctul de vedere privind politica salariala si nu numai. "Puterea unui sindicat este direct proportionala cu marimea companiei si importanta acesteia", spun autorii documentului, care invoca greva RENEL.

Autorii documentului spun ca producatorii din cadrul CEN au costuri cu circa 20 de euro/MWh mai mici decat media celorlalti producatori, care asigura restul de 50% din necesarul de energie electrica.

Diferenta, spun reprezentantii Ministerului Economiei, se va regasi in profitul CEN si in contracte preferentiale, de exemplu cu societati comerciale din portofoliul AVAS, cum ar fi Oltchim, ceea ce va duce la nemultumiri pe piata cu amanuntul de energie electrica.

"Desigur, o parte a energiei electrice produse va face inca obiectul unor contracte reglementate de ANRE, destinate asigurarii cu energie electrica a consumatorilor casnici si altor consumatori la tarife reglementate.

Dar marea parte a energiei va fi comercializata de CEN pe piata concurentiala cu amanuntul", se arata in document.

"In aceste conditii - maximizarea profitului (CEN n.r.) ca principal obiectiv, plecand de la costuri de productie relativ mici si posibilitati de manipulare a pietei prin variatii orare a puterii oferite - estimam o crestere a preturilor la energia electrica vanduta consumatorilor eligibili din Romania, cu cresterea corespunzatoare a profitului Electrica", se arata in concluziile memorandumului.

Autorii documentului spun ca efectul concurentei CEN asupra micilor producatori - producatorii municipali, in cogenerare, producatorii "inflexibili" precum Nuclearelectrica - va fi unul negativ, "avand in vedere puterea de piata a CEN si posibilitatile CEN de manipulare a pietei".

Ministerul considera ca o societate comerciala precum Electrica (care ar urma sa preia pachete de actiuni de la Hidroelectrica si de la complexurile energetice Rovinari si Turceni in scopul infiintarii CEN n.r.) are ca principal interes obtinerea de profit, pe seama consumatorilor.

"Electrica, in calitatea sa de furnizor de energie electrica, va urmari detinerea controlului direct al intregii companii si evitarea participarii la o piata transparenta a energiei pentru achizitiile proprii, asigurandu-si necesarul de energie de la producatorii ieftini detinuti.

Este putin probabil ca o societate comerciala sa fie interesata de aspecte precum asigurarea sigurantei energetice nationale sau protectia consumatorilor, acestea fiind, evident, obiective ale statului", se argumenteaza in memorandum.

"Concurenta rezulta dintr-un numar mare de jucatori, cu cote de piata reduse si echilibrate. Teoretic, concurenta ideala se atinge la un numar de participanti ce tinde spre infinit si la cote de piata ce tind sa devina nule.

Constituirea noii companii actioneaza evident in directia opusa si este de neinteles de ce (...) AVAS, in nota de fundamentare, sustine contrariul".

Autorii mai considera ca AVAS (initiatorul proiectului de infiintare a CEN n.r.), in faza de initiere a proiectului, nu a analizat suficient impactul noii companii asupra pietei de energie.

Un alt argument adus impotriva infiintarii CEN este reprezentat de normele europene in domeniu. Se invoca, printre altele, un raport al directiei din subordinea comisarului pentru concurenta, realizat in urma anchetei asupra sectorului energiei electrice si de gaze naturale, finalizata in ianuarie 2007.

Potrivit raportului, concentrarea verticala intre producerea si furnizarea de energie este una dintre principalele probleme ale pietelor din domeniu.

"Aceasta concentrare scoate din piata angro cantitati de energie (in cazul CEN 50%), scazand astfel competitivitatea si relevanta preturilor stabilite in aceasta piata", se prezinta in memorandum concluzia oficialilor europeni.

Prin crearea CEN se concentreaza circa 50% din productia de energie electrica si peste 90% din serviciile de sistem.

La capitolul "alte variante avute in vedere pentru dezvoltarea sectorului energetic romanesc" se prezinta o solutie alternativa analizata de Ministerul Economiei in 2006, care prevedea crearea a 2 - 5 companii de producere a energiei electrice, "echilibrate ca forta de piata si cu costuri unitare relativ egale, capabile sa se concureze eficient pe piata angro de energie".

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cen, # infiintare, # companii, # crestere, # preturi, # energie, # electrica, # hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica