Energie: Privatizari nereusite si un "abuz de contracte netransparente"

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 11:28
1566 citiri
Energie: Privatizari nereusite si un "abuz de contracte netransparente"

Sectorul energetic este depasit si ineficient, au avut loc privatizari nereusite si un "abuz de contracte netransparente", iar Romania a trecut, in prezent, la "relansarea reformei" in domeniu, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

"Sistemul energetic este depasit, cu pierderi mai ales in retelele de distributie si transport, randamente reduse, datorii mari, au fost privatizari nereusite si un abuz de contracte netransparente", a spus Lificiu la un seminar pe tema restructurarii sistemului de productie a electricitatii, transmite Mediafax.

Lificiu nu a avut alte comentarii pe aceasta tema si a mentionat ca Romania "a trecut la o relansare a reformei energetice".

Guvernul are in vedere restructurarea sectorului productiei de electricitate prin crearea a doua companii nationale care sa inglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. In cadrul acestei restructurari autoritatile au in vedere si stimularea companiilor private de a se implica in productia de energie.

Din prima companie energetica nationala vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.

A doua companie energetica nationala va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentralele Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu.

Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energie, #privatizari, #lificiu, #contracte, #abuz , #stiri Hidroelectrica