Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energie: pretul corect depinde de crearea companiilor energetice. Cum comentati?

Energie: pretul corect depinde de crearea companiilor energetice. Cum comentati?

Infiintarea celor doua companii energetice nationale, proces aflat in faza finala, ar putea redresa economia romaneasca si ar da consumatorilor sansa de a plati pretul "corect" la electricitate, potrivit declaratiilor oficialilor din sistem si din Ministerul Economiei.

"Restructurarea este la punctul zero, de declansare in linie dreapta", a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban intr-o conferinta de presa pe tema strategiei energetice, informeaza Mediafax.

Guvernul are in vedere restructurarea sectorului productiei de electricitate prin crearea a doua companii nationale care sa inglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. In cadrul acestei restructurari, autoritatile au in vedere si stimularea companiilor private de a se implica in productia de energie.

Din prima companie energetica nationala vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.

A doua companie energetica nationala va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentralele Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu.

Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.

"Romania se poate relansa economic prin crearea celor doua companii si aceasta este sansa unui pret corect al energiei electrice", a adaugat Constantin Balasoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova, prezent la eveniment.

Potrivit lui Balasoiu, daca grupurile energetice existente, in majoritate depasite si ineficiente, nu vor fi inlocuite in urmatorii ani cu unele noi, dependenta Romaniei de resursele energetice si de accesul la energie din afara tarii va creste.

"Crearea acestor doua companii este strict obligatorie, acesta este ultimul tren pentru producatorii de energie, iar neinfiintarea lor va avea consecinte grave pe termen scurt", a mai spus Balasoiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1564 ori
Citeste mai multe desprecompanii electricitate energetice energie pret